RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Do sad zaprimljeno 119 prijava sa koruptivnim elementima

Foto: Arhiva

Usvajanjem Zakona o kancelariji za prevenciju korupcije i koordinaciju  aktivnosti na suzbijanju korupcije, kojeg je Skupština Brčko distrikta usvojila prije dva mjeseca, stvorene su pretpostavke da Distrikt kao zasebna administrativna jedinica unutar BiH bude primjer ostalima kako bi trebali raditi i ostali slični uredi u Državi.

„Na zakonu se dugo radilo ali sad nakon njegovog usvajanja jasno je određen djelokrug rada ove kancelarije gdje je definisano  postupanje po zaprimljenim podnescima s indicijama koruptivnog ponašanja u smislu prikupljanja podataka, provjere navoda iz prijave i prosljeđivanja nadležnim organima tih podataka“ istakao je Mirza Mešanović zamjenik direktora Kancelarije.

Po ovom zakonu korupcija se definiše kao svaka zloupotreba moći povjerena javnom službeniku i licu na političkom položaju, poslodavcu i radniku, koja može dovesti do privatne koristi tog lica, ili bilo kojeg drugog fizičkog ili pravnog lica. Korupcija posebno može uključivati direktno ili indirektno zahtijevanje, nuđenje, davanje ili prihvatanje mita ili neke druge nedopuštene prednosti ili njenu mogućnost, čime se narušava odgovarajuće obavljanje bilo kakve dužnosti ili ponašanje očekivano od primaoca mita.

Ova kancelarija je od početka  svog rada do danas zaprimila ukupno 119 prijava od čega je 91 bila anonimna i 28 potpisanih te da je po svim ovim prijavama pokrenuta zakonska proceduru utvrđivanja koruptivnih elemenata te daljeg prosljeđivanja prijave Policiji i Tužilaštvu dodao je Mešanović i pozvao građane  da  prijave svaki  oblik korupcije koji su primijetili.

Građani Brčko distrikta korupciju  mogu prijaviti putem obrasca na web stranici Kancelariji za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije na Internetu, mogu  to uraditi lično  ili  pak  anonimno.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.