RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Pedro Almodovar osvojio Zlatnog lava na festivalu u Veneciji

Foto/ EPA

Španski režiser Pedro Almodovar osvojio je Zlatnog lava na festivalu u Veneciji za film “Soba pored vrata”.

Film je dobio 18-minutne ovacije kada je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji ranije ove sedmice.

Almodovar je nagrađen nagradom za životno djelo u Veneciji 2019. za svoje filmove na španskom jeziku. Također je osvojio Oskara u kategoriji najboljeg stranog jezika za film “Sve o mojoj majci” iz 1999. godine.

“The Room Next Door” je Almodovarov prvi film na engleskom jeziku, a dotiče se eutanazije i klimatskih promjena.

Nakon što je preuzeo nagradu, Almodovar je rekao da eutanaziju ne bi trebalo blokirati politika i religija.

– Vjerujem da je čisto i dostojanstveno oprostiti se od ovog svijeta osnovno pravo svakog čovjeka – rekao je on.

Također je zahvalio Tildi Swinton i Julianne Moore za njihove nastupe u filmu.

– Ova nagrada zaista pripada njima, to je film o dvije žene, a dvije žene su Julianne i Tilda –  rekao je.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.