RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Шумски пожари широм југозапада САД, десетине хиљада евакуисаних

Фото: БХРТ

Опасни топлотни вал захватио је југозапад Сједињених Америчких Држава и изазвао бројне шумске пожаре, посебно у Калифорнији и Невади, присиљавајући десетине хиљада становника да напусте своје домове док се ватрогасци боре да обуздају ватрене стихије.

Гувернер Неваде џо Ломбардо прогласио је јуче ванредно стање због пожара у Дејвису који се брзо шири, јужно од Рена. Око 20.000 људи је већ евакуисано.

“Државне агенције марљиво раде на подршци локалним партнерима док заједно ублажавамо и елиминишемо овај пожар“, навео је Ломбардо на друштвеној мрежи X.

Упоредо с тим, у Калифорнији, гувернер Гевин њусом прогласио је у суботу ванредно стање за округ Сан Бернардино, гдје пожар угрожава више од 11.000 становника.

Национални ватрогасни центар јавља да тренутно гори седам великих шумских пожара, а да је само пожар Лајн спалио близу 17.500 хектара и да је пријетња за 35.000 објеката.

Ватрогасци у округу Сан Бернардино суочавају се с додатним изазовом упозорења о прекомјерној врућини која отежава напоре за обуздавање пожара и заштиту домова.

Евакуације су такођер извршене у Националној шуми Ангелес, гдје се пожар брзо проширио на 800 хектара.

Сјеверније у округу Лаке, пожар Бојлс у Клеарлејку приморао је 4.000 становника да се евакуирају и уништио је више објеката, укључујући 30 кућа и возила.

У Невади, Дејвис Фајр наставља расти, спаливши 6.500 хектара подручја. Неки становници су остали без струје, а више путева је затворено. Већ је пријављена значајна материјална штета док се ватрогасне екипе боре да успоре ширење пожара.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.