RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Njemačka navodno uvodi privremene kontrole na svim kopnenim granicama

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nensi Fizer će u ponedjeljak najaviti privremene granične kontrole na svim kopnenim granicama zemlje kako bi se obuzdale neregularne migracije i zaštitilo javnost od islamističkog ekstremizma, rekao je izvor iz vlade za Rojters.

Fizer, koja će u 16.30 održati tiskovnu konferenciju o paketu sigurnosnih mjera, o planovima će obavijestiti Europsku komisiju, rekao je izvor.

Njemačka vlada je konzultirala glavnu oporbenu stranku, Kršćansko-demokratsku uniju (CDU) o načinima za suzbijanje migracija nakon smrtonosnog napada nožem, koji je prošlog mjeseca u gradu Solingenu izveo tražitelj azila sirijskog porijeklo.

Protuimigrantska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) je prošlog tjedna pobijedila na izborima u saveznoj pokrajini Tiringiji, a u Saskoj je završila na drugom mjestu.

Socijaldemokrati ministrice Fizer se suočavaju s izborima u Brandenburgu za dva tjedna, gdje stranka vlada u koaliciji sa Zelenima i demokršćanima.

Njemačka ima 3700 kilometara dugu granicu s Danskom, Nizozemskom, Belgijom, Luksemburgom, Francuskom, Švicarskom, Austrijom, Češkom i Poljskom.

Berlin je prošle godine najavio strože kontrole na svojim kopnenim granicama s Poljskom, Češkom i Švicarskom kao odgovor na naglo povećanje broja zahtjeva za azilom.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.