RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Појефтинили бензин и дизел у БиХ

Цијене горива на бензинским пумпама широм БиХ у посљедњих неколико дана су у паду, у просјеку за око 10 фенинга по литру, а тренд нижих цијена може се очекивати и у наредном периоду, истичу стручњаци из ове области.

Наиме, како кажу, нове ниже цијене су управо из разлога што цијена барела нафте на свјетском нивоу износи 71 долар, што је најниже од децембра 2021. године.

Алмир Бечаревић, стручњак за енергетику, истиче за “Независне новине” да је због дешавања на свјетским берзама дошло до пада цијене горива и на бх. пумпама.

“Већ је дошло до пада цијена горива на пумпа за пет до десет фенинга по литри, али ће у наредним данима управо због дешавања на берзама доћи до додатног пада”, казао је Бечаревић и истакао да би то укупно могло да буде и до 15 фенинга по литру.

И Милован Бајић, потпредсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске и директор “Крајинапетрола”, казао је за “Независне новине” да је дошло до пада цијене и дизела и бензина, за неких 10 фенинга.

“Дошло је до стабилности тржишта, а и смањена је потрошња горива, будући да су готови годишњи одмори, мања је циркулација људи”, рекао је Бајић.

Додао је да је у посљедњих неколико дана два пута долазило до корекције цијена.

“У посљедњих десет дана два пута је спуштана цијена горива, и бензина и дизела, па сигурно око 10 фенинга по литри”, казао је Бајић.

Истиче да је јако тешко прогнозирати шта ће се дешавати у наредном периоду, јер се на свјетским тржиштима константно мијењају цијене.

Адмир Арнаутовић, предсједник Удружења потрошача “Клуб потрошача средње Босне” Травник, истиче за “Независне новине” да цијене нафте и свих врста горива у БиХ у првом реду зависе од кретања тих цијена на свјетском тржишту.

“Углавном, наши дистрибутери и продавци горива то баш не прате на дневној основи – што због објективних разлога, јер су куповали гориво по вишим цијенама, што због субјективних разлога и остваривања екстрапрофита, на шта су реаговале инспекције”, казао је Арнаутовић.

Како је рекао, у сваком случају, било какво смањење цијене горива позитивно утиче на потрошаче, али ту постоји један други проблем, о коме обично нико не води рачуна.

“Поскупљење горива у БиХ је био увијек изговор за подизање цијена и свега осталог, од хљеба у пекарама, преко пољопривредних производа, до грађевинског материјала и услуга у угоститељским објектима. У неким случајевима оправдано, у неким баш и не. Да ли ће сада неко од ових спустити цијене својих производа и услуга зато што је појефтинило гориво? Нажалост, из ранијег искуства, знамо да неће и тиме ће остварити екстрапрофите које ће платити из свог џепа потрошачи. И ту редовно најгоре прођу пензионери и радници с минималним платама”, закључио је Арнаутовић.

Са бензинских пумпа у Српској истичу да је претходних дана дошло до пада цијене горива, те да се цијене дизела крећу од 2,33 до 2,43 КМ, док бензин кошта од 2,39 до 2,47 КМ.

Подсјетимо, на лондонском тржишту прошле седмице цијена нафте потонула је готово 10 одсто, заронивши на најниже нивое од краја 2021. године, јер се трговци плаше да ће због спорог раста свјетске економије ослабити потражња за “црним златом”.

На лондонском тржишту је цијена барела прошле седмице потонула 9,8 одсто, на 71,06 долара, најнижи ниво од децембра 2021. године.

На америчком је тржишту, пак, барел појефтинио осам одсто, на 67,67 долара, најнижи ниво од јуна 2023.

Након што су цијене нафте пале у августу, на почетку септембра настављен је њихов негативни тренд, те трговце забрињава успоравање раста највећих свјетских економија, због чега слаби потражња за “црним златом”.

Извор: Независне

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.