RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Bosna i Hercegovina pristupila programu ‘Pravosuđe’ (JUSTICE)

Šef Misije Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji ambasador Obrad Kesić i povjerenik za pravdu Evropske komisije Didier Reynders, su u Bruxellesu 2. septembra ove godine potpisali Sporazum o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu ‘Pravosuđe’ (JUSTICE). Time je Bosna i Hercegovina pristupila programu, saopćeno je danas iz Ministarstva pravde BiH.

Ministarstvo pravde BiH u partnerstvu sa nadležnim institucijama i u širokom krugu konsultacija pokrenulo je i provelo proceduru pristupanja programu „Pravosuđe” (JUSTICE) 2021. – 2027. godine.

Pristupanjem programu, isti se primjenjuje retroaktivno od 1. jula 2023. godine, što znači da svi potencijalni podnositelji prijava (aplikanti) iz BiH za projekte objavljene u razdoblju od trenutka primjene, ako budu odabrani kao uspješni, moći dobiti financijska sredstva EU za provedbu projekata za koje su aplicirali.

Stupanjem na snagu sporazuma, pravosudna tijela i šira zainteresirana zajednica iz BiH mogu u potpunosti iskoristiti mogućnosti financiranja EU u okviru programa „Pravosuđe“, ravnopravno sa državama članicama EU, prekomorskim državama ili teritorijama povezanim s njima, i trećim državama.

Pristupanjem i sudjelovanjem Bosne i Hercegovine u programu „Pravosuđe“ otvara se mogućnost kvalitetnije saradnje unutar Bosne i Hercegovine, država regije i BiH i EU u oblasti vladavine prava, s ciljem unapređenja međunarodnih odnosa u toj oblasti i bržem integriranju BiH u EU.

Oblasti intervencija koje pokriva program Pravosuđe uključuju: jačanje vladavine prava i neovisnost i nepristranosti pravosuđa kroz podršku pravosudnoj saradnji u građanskim i kaznenim stvarima, kao i podršku poboljšanju efikasnosti pravosudnih sistema država i učinkovitijoj provedbi odluka.

Također, promocija obuka u pravosuđu u cilju jačanja zajedničke pravne i pravosudne kulture, te kulture utemeljene na vladavini prava, podrška i promocija dosljedne i djelotvorne provedbe pravnih instrumenata EU.

Program pokriva i efikasan i nediskriminirajući pristup pravdi za sve, između ostalog elektronskim sredstvima (e-pravosuđe), promicanjem efikasnih građanskih i kaznenih postupaka, promicanjem i podupiranjem prava svih žrtava kaznenih djela, kao i procesnih prava osumnjičenika ili  optuženika u kaznenim postupcima. saopćilo je Ministarstvo pravde BiH.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.