RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Страх и несигурност у Санском Мосту након убистава у школи

Фото: РТРС

Данас је почела настава за ученике Гимназије и Мјешовите средње школе у Санском Мосту. Овакву одлуку раније је донијело Министарство образовања Унско-санског кантона, након троструког убиства које се догодило 21. августа.

Иако је школска година почела, врата Гимназије у Санском Мосту и даље су закључана. И тако ће бити још неко вријеме. Нови дом ученицима ће бити ОШ “Прва санска школа”. Осим за 169 основаца, Прва санска школа до краја полугодишта је нови дом и за санске гимназијалце, и то све како би им се на неки начин олакшао почетак школске године. О свему ономе што су доживјели, ученици, као и наставници нису спремни да говоре. Спремни су ријетки грађани.

Подршку колегама како би побиједили трауму пружили су и представници Синдиката средњошколског образовања. У наредном периоду неопходна ће бити синергија свих институција како би се колективна и индивидуална траума ублажила у што већој мјери, а живот вратио у нормалне токове.

“Покушали смо да охрабримо све упосленике Гимназије и Мјешовите школе јер се налазе у истој згради, јако тужна атмосфера. Испред Министарства су организирали тимове психолога да би радили с радницима, хтјели смо да видимо какав је ефекат досадашњи тих активности, да чујемо директно од радника шта они предлажу, какве мјере како би се осјећали сигурније. Тамо влада несигурност упосленика”, каже предсједник Синдиката средњег образовања УСК Самир Фајић.

На адресе надлежних упућен је низ приједлога. Прије свега, полицију која је данас била присутна испред школе, просвјетни радници желе видјети и у наредном периоду. Сматрају и да је неопходно да се у свакој образовној институцији обавезно упосле психолог и социјални радник који ће радити с особљем школа и ученицима.

“Договорили смо да ће полицијске контроле бити веће и јаче када је у питању Гимназија Сански Мост, односно на другом објекту, и то све због враћања сигурности и стања које је некад владало у тој општини. Морамо превазићи ову ситуацију и наставити даље”, наводи министар унутрашњих послова УСК Аднан Хабибија.

Домар Мехмед Вукалић, који је осумњичен да је из аутоматске пушке убио директора Гимназије, затим секретарицу и професорицу енглеског језика, ухапшен је након што је пуштен из бањалучког Универзитетског клиничког центра. Кантонални суд у Бихаћу у међувремену му је одредио једномјесечни притвор на приједлог Тужилаштва.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.