RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Tajfun u Vijetnamu usmrtio najmanje 65 ljudi, mnogi se vode kao nestali

Foto: BHRT

Klizišta i opsežne poplave izazvane tajfunom Jagi usmrtile su najmanje 65 ljudi, a 39 ih se vodi kao nestalo, priopćile su vlasti u utorak dok se napori za oporavak i pomoć nastavljaju.

Tajfun Jagi, najjači koji je pogodio zemlju u posljednjih 30 godina, zahvatio je sjever Vijetnama u subotu, donoseći žestoke vjetrove i obilne kiše.

Posljedice su se pokazale posebno smrtonosnima, s više prijavljenih klizišta dok se obilne kiše nastavljaju, navodi se u izvješću Vijetnamske službe za katastrofe.

Planinske sjeverne pokrajine Cao Bang i Lao Cai zabilježile su po 17 smrtnih slučajeva i desetke nestalih. U Cao Bangu je klizište zatrpalo autobus sa 16 sjedala, a potraga za nestalim osobama je u tijeku.

U pokrajini Fu To najmanje tri kamiona, dva automobila i brojni motocikli pali su u Crvenu rijeku nakon što se urušio most.

Jagi je oštetio više od 46.000 kuća diljem sjevernog Vijetnama. Brojnim trgovinama, zgradama i školama odnijeti su krovovi, dok su stotine tisuća stabala iščupane iz korijena diljem sjevernih pokrajina.

Oluja je ubila gotovo 700.000 jedinki peradi i goveda i poplavila gotovo 150.000 hektara rižinih polja. Tajfun je također potopio najmanje 85 brodova i uništio gotovo 1.600 ribnjaka.

Obilne kiše pogodile su i glavni grad Vijetnama, Hanoi. Crvena rijeka dosegla je najvišu razinu u 16 godina, poplavivši obližnja područja i prisilivši na evakuaciju gotovo 500 obitelji od utorka ujutro, izvijestila je Vijetnamska služba za katastrofe.

Uz obilne kiše koje se očekuju u utorak i srijedu, vlasti su upozorile da bi moglo doći do daljnjih poplava i klizišta, posebno u planinskim pokrajinama.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.