RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Omladinsko pozorište Bileća pobjednik 12. Juventafesta

Foto: BHRT

Predstava “Ožiljci” Omladinskog pozorišta Bileća dobitnik je Grand Prixa 12. Internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, koji je u Sarajevu od 6. do 10. septembra organizovalo Udruženje “Medija-Art”.

Ova predstava je moćno, precizno, sugestivno, iskreno i s velikim izvedbenim samopouzdanjem uspjela progovoriti o jednoj bolnoj generacijskoj temi, naveo je stručni žiri u sastavu glumica Ksenija Pajić, dramaturg i profesor Dragan Komadina i glumac Benjamin Bajramović.

“Mladi glumci ovog ansambla pokazali su još jednom da u našim manjim sredinama mogu izrasti prekrasni teatarski cvjetovi, na ponos svom gradu i Juventafestu”, ocijenio je žiri.

Specijalna nagrada žirija dodijeljena je predstavi “2100: Skaska o Aski”, Pozorišta PATOS Smederevo, koja u je iznimno angažovanom i promišljenom konceptu, glumački razigrano i precizno, dramaturški izbrušeno, čvrsto i dosljedno, ponudila viziju svijeta u kojem su zabranjeni igra, ples, umjetnost općenito – to je uznemirujuća slika naše budućnosti i pokazatelj osviješnosti, duha i kreativnosti naših mladih, stoji u obrazloženju žirija.

Proglašenju najboljih u Pozorištu mladih Sarajevo prethodila je jedinstvena prezentacija radionica, performans koji je rezultat rada učesnika Festivala i njihovih mentora. Tokom četiri dana pohađali su “Karakterne maske” mentorice, glumice Dženite Imamović-Omerović, “Radionicu plesa” koreografkinje Belme Čečo-Bakrač, “Radionicu improvizacije – theatresports ili raznolikost u zajednici” pod mentorstvom slovenske glumice i profesorice Mojce Dimec, “Radionicu lutkarstva” s mentoricom, glumicom i lutkarkom Josipom Oršolić te “Radionicu muzičkog teatra” pod vodstvom muzičke umjetnice iz Crne Gore Irme Mulić.

“Zaista sam potresena vašim kreativnim potencijalima. Ono što ste nam donijeli, vaše predstave, ova prezentacija radionica je tako divna i dirljiva, upečatljiva za sjećanje na ovih pet dana koje smo mi s vama proveli. Voljela bih da ta vaša ljubav, potreba za duhovnošću i ruke koje će nekoga zagrliti, ta vaša mašta koja će promijeniti svaki trenutak vašeg života, ostane dovijeka”, poručila je Jasna Diklić, direktorica Juventafesta i predsjednica Udruženja “Medija-Art”.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.