RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Три најбоље државе за пензионере, у Европи само једна

Фото: Архива

Магазин Интернатионал Ливинг прикупља информације о трошковима живота, смјештају, квалитету здравствене заштите, визном режиму, клими и инфраструктури и рангира земље према њиховој привлачности за стране пензионере.

На првом мјесту је Костарика, а слиједе Португал и Мексико, објавио је Интернешенел лајвинг.

Костарика
Часопис описује Костарику као централноамерички драгуљ који красе нетакнуте тропске плаже, вјечно прољец́но време у централној долини, богата и разноврсна флора и фауна и задивљујуц́и тиркизни водопади.

Поред тога, Костарика је рангирана као једна од најсрец́нијих земаља.

Међутим, оно што може бити посебно привлачно пензионерима су врхунске опције здравствене заштите и приступачни трошкови живота.

Ова држава је позната као Швајцарска Централне Америке, а војску је укинула 1948. године и преусмјерила финансије на здравство и образовање.

У Костарики постоје два здравствена система, јавни и приватни. Јавна, Ла Цаја, доступна је легалним становницима без плац́ања, постојец́их искључења или старосних дисквалификација.

Међутим, када постанете становник, морате уплатити између 13 и 15 процената вашег пријављеног мјесечног прихода у здравствени систем.

Висок квалитет здравствене заштите у Костарики је један од разлога зашто људи долазе овде.

Португал
Здравство у Португалу је једно од најбољих на свијету по приступачним цијенама, а многи мјештани, посебно млађе генерације, говоре енглески.

Поред природних љепота и разних активности које Португал нуди, многи који тамо дођу задовољни су квалитетом живота и споријим темпом.

Вец́ина исељеника има приватно здравствено осигурање, што је услов за боравишну визу, али више воле да користе јефтин приватни здравствени систем.

Према Глобалном индексу мира, Португал се континуирано рангира као једна од најбезбједнијих земаља на свијету.

Стопа криминала је ниска, као и насиље оружјем, а чак и старији становници живе без аутомобила и ходају ноц́у без страха.

Такође, Португал својим старијим грађанима нуди попусте на неке врсте јавног превоза, као и у неким туристичким дестинацијама.

Мексико
Мексико такође красе задивљујуц́а природна љепота, али и успјешна и срец́на заједница исељеника, топла и гостољубива култура и низ других карактеристика.

У Мексику висок проценат локалног становништва говори и енглески.

Трошкови живота су тамо нешто нижи. Поред тога, ова земља је идеалан избор за гурмане јер је гастрономска сцена у вец́ини великих туристичких мјеста таква да ц́ете нац́и куваре са пет звјездица специјализованих за готово све кухиње из целог света.

Такође треба нагласити да су у Мексику цијене некретнина знатно ниже и да постоји низ приступачних опција, без обзира да ли желите стан уз плажу или куц́у у џунгли, пише Интернатионал Ливинг.

На четвртом мјесту је Панама, слиједе Шпанија, Еквадор, Грчка, Малезија, Француска и Колумбија, преноси РТЦГ.

Извор: Независне

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.