RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Jednokratna novčana pomoć za sve demobilisane borce nastanjene u Brčko distriktu BiH

Svi demobilisani borci s područja Brčko distrikta BiH, bez obzira na svoj radno-socijalni status, moći će ostvariti pravo na jednokratnu novčanu pomoć. Prva je to realizacija ove vrste pomoći za što je namjenski iz budžeta Distrikta već osigurano milion maraka.

„Očekujemo da na narednoj sjednici brčanske Vlade ova odluka i zvanično bude usvojena, nakon čega ćemo raspisati javni poziv na koji će svi demobilisani borci lično trebati donijeti potvrdu o najmanje dvanaest mjeseci vojnog angažmana u posljednjem ratu, kao i broj žiro računa“, rekao je šef resorne službe Senad Bešić, dodavši da će po službenoj dužnosti biti pribavljena i potvrda o prebivalištu za svakog demobilisanog borca, jer je jedan od uslova da je najmanje 24 mjeseca ranije ima prebivalište u Distriktu.

Podaci koje Služba za boračko invalidsku zaštitu brčanske Vlade, naročito kroz broj lično podnesenih zahtjeva za ovu jednokratnu pomoć dobije, moći će biti korišteni višenamjenski.

„Nama su navedeni podaci jako važni da bismo eventualno korigovali one koje trenutno posjedujemo, naročito imajući u vidu starost navedene populacije, kao i odavno aktuelne ekonomsko-socijalne migracije odnosno odlaske iz Distrikta, istakao je Bešić akcentirajući da će dobijena baza podataka moći biti upotrebljena i u kontekstu već započetog usvajanja  Zakona o demobilisanim borcima Brčko distrikta-BiH. Ako sve bude teklo prema planiranoj dinamici novac na računima demobilisanih boraca bi trebao biti najkasnije do kraja godine. Koliki će pojedinačni iznos pomoći biti, u ovom trenutku je teško precizno reći, jer on zavisi od broja podnesenih zahtjeva, ali orijentaciono, mogao bi se kretati oko 100 konvertibilnih maraka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.