RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić u radnoj posjeti Mađarskoj

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić je danas boravio u radnoj posjeti Mađarskoj.

Tokom posjete, Brkić se sastao sa državnim tajnikom za sigurnosnu politiku u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Sztárayem, te u odvojenoj posjeti i zamjenikom ministra u Ministarstvu poslova Evropske unije i državnim tajnikom za parlamentarne poslove Barnam Pál Zsigmondom.

Tokom sastanka razgovarano je o bilateralnoj saradnji, aktuelnom stanju evropskih integracija BiH, te saradnji BiH s NATO-om.

Brkić je sagovornicima istakao da je bilateralna saradnja između Bosne i Hercegovine i Mađarske intenzivna u svim oblastima, te da nema otvorenih pitanja.

Obostrano je izražena nada da će se bilateralna saradnja nastaviti i dalje razvijati na obostranu korist.

Brkić je informisao sagovornike o putu Bosne i Hercegovine ka EU napomenuvši da se BiH, nakon što je Evropsko vijeće EU u martu 2024. godine donijelo odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH, trenutno nalazi u pripremnoj fazi pregovora o pristupanju, u procesu skrininga.

Sagovornike je Brkić informisao i da će BiH biti domaćin partnerskog “Simpozija 360” koji se održava u oktobru 2024. godine što je jedan od najvažnijih događaja za NATO, osim samita i ministarskih sastanaka, uz oko 300 učesnika iz država članica NATO i partnerskih država. Istakao je da se time potvrđuje uspješna saradnju i partnerstvo NATO-a i BiH.

U toku susreta sa zvaničnicima Mađarske, razgovarano je i o aktuelnoj unutrašnjoj političkoj situaciji u BiH, o regionalnoj saradnji država zapadnog Balkana, te o evropskim i globalnim pitanjima i aktuelnim dešavanjima, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.