RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

PBD BiH rasvijetlila dva krivična djela „Neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga“

Foto: Arhiva

Policija Brčko distrikta BiH je u toku ovog mjeseca planskim aktivnostima rasvijetlila dva  krivična djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, kojom prilikom je izvršioc lišen slobode, te zaplijenjeno oko 72 grama narkotičkih sredstava namijenjenih daljoj distribuciji i uličnoj trgovini.

Naime, dana 03.09.2024. godine policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH proaktivnim radom su prikupili informacije da lice inicijala O.M. prodaje opojnu drogu nakon čega je navedeno lice pronađeno na području grada, te je na osnovu člana 64. stav (2) i (3) Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH izvršeno njegovo pretresanje, kojom prilikom je pronađena materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „Amfetamin – Speed“ ukupne bruto mase 44,954 grama i novac u iznosu od 1800 KM, za koji se osnovano sumnja da potiče od prodaje opojne droge. Nad navedenim licem je izvršena kriminalistička obrada, te pod nadzorom predmetnog tužioca provedene radnje dokazivanja zbog sumnje da je lice O.M. počinilo krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 232. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

Nadalje, dana 12.09.2024. godine policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su  prikupili informacije da se lice O.M. i dalje bavi prodajom opojnih droga. U nastavku aktivnosti navedeno lice je pronađeno u jednom tržnom centru na području grada, te je na osnovu člana 64. stav (2) i (3) Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH izvršeno njegovo pretresanje, prilikom čega je pronađena materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „Amfetamin – Speed“ ukupne bruto mase 26,399 grama i materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „Marihuana“ ukupne bruto mase 0,724 grama.

S obzirom da je lice O.M. višestruki povratnik u izvršenju krivičnih djela, kao i da je u kratkom vremenskom periodu ponovio izvršenje krivičnog djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, isti je lišen slobode i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 232. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH predat u dalju nadležnost Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.