RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U Glavnoj komandi EUFOR-a održana ceremonija zatvaranja vježbe ‘Brzi odgovor 2024’

Ceremonija zatvaranja vježbe “Brzi odgovor 2024” održana je danas u Glavnoj komandi EUFOR-a u bazi Butmir.

Cilj ove vježbe, koja je počela počela 24. augusta, bio je  da demonstrira spremnost EUFOR-a i potvrdi njegovu kontinuiranu podršku partnerima u Bosni i Hercegovini u očuvanju sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini. Ovaj obiman trening uključivao je trupe EUFOR-a iz 23 zemlje članice, koje su privremeno pojačane rezervnim snagama iz Austrije, Mađarske i Rumunije.

Vježba je izvedena  pod vodstvom komande multinacionalne grupacije trupa EU u BiH (EUFOR), a  cilj je bio i  poboljšanja kompatibilnosti  s jedinicama multinacionalnih snaga na Kosovu (KFOR), koje su također učestvovale u vježbi.

Više od hiljadu ljudi sa najsavremenijom vojnom opremom, oklopni transporteri, helikopteri i različita vozila, učestvovali su u različitim vježbama i vojnim operacijama, s ciljem prikazivanja spremnosti EUFOR-a za očuvanjem stabilnosti i mira u BiH.

Vojnici su prikazali vještine rješavanja kriznih situacija poput talačke krize, suzbijanja nereda, patroliranje, pratnju konvoja, medicinsku evakuaciju i izvlačenje unesrećenih putem helikoptera. Snage EUFOR-a u ovim vježbama usko su sarađivale sa Oružanim snagama BiH.

Nakon završetka vježbe, rezervne snage EUFOR-a snaga iz Austrije, Rumunije i Mađarske će se vratiti u svoje baze.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.