RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Докле су стигли радови на изградњи новог граничног прелаза у Градишци

Због великих гужви на Граничном прелазу Градишка, и грађани и превозници с нестрпљењем очекују отварање новог граничног прелаза и моста на Сави, који ће убрзати проток људи и роба на граници између Хрватске и Босне и Херцеговине. Нови мост на Сави, завршен у јулу 2022. године, још није у функцији, јер се чека да Хрватске цесте заврше приступну саобраћајницу, а Министарство финансија Хрватске гранични прелаз. Чекаће још јер је рок за завршетак радова мај идуће године.

Готово свакодневни призор на граничном прелазу Градишка су километарске колоне аута и камиона. Највеће гужве су током викенда, празника и у јеку љетне сезоне. Грађани су огорчени због дугог чекања.

Превозници у међународном транспорту очекују још веће гужве након увођења новог начина уласка у Европску унију од 10. новембра, али и нови одлив возача камиона из БиХ.

НИКОЛА ГРБИЋ, предсједник Удружења превозника РС

“На Граничном прелазу Градишка чека се намјање 24 часа да се заврши процедура. Увођење новог начина уласка у ЕУ још више ће отежати улазак возача, потребна папирологија, да се преда и одобри улазак у ЕУ”.

Нови гранични прелаз код Градишке и мост на Сави, по свему судећи, неће бити у функцији прије маја идуће године. Чека се да хрватска страна изгради приступну саобраћајницу и нови гранични прелаз.

Из Министарства финансија Хрватске потврда да ће нови гранични прелаз бити завршен у другом кварталу идуће године.

“Радови на изградњи новог граничног пријелаза на коридору брзе цесте Окучани – граница Босне и Херцеговине изводе се у складу с уговореном динамиком радова и планираним завршетком у другом кварталу 2025. године. Пуштање у функцију новог граничног пријелаза овиси о завршетку приступних прометница до новог пријелаза и до моста преко ријеке Саве, што је у надлежности Хрватских цеста”, кажу у Министарству финансија Хрватске.

У току је изградња брзе цесте у другој фази у вриједности од 40,1 милион еура и због техничких разлога неће бити завршена у року до почетка децембра ове године, кажу у Хрватским цестама. Трећа фаза и изградња од наплате Окучани до чвора Нова Варош, у дужини од 3,7 километара, додају, почела је у јуну ове године.

“До сада је завршено 75 одсто уговорених радова у другој фази од чвора Нова Варош до моста Сава, дужине 4,07 километара. Поред трасе, саставни дио брзе цесте су мост Рукавац Струг, мост Нова Сава и надвожњак у чвору Нова Варош. За очекивати је да буде пуштена у промет заједно са граничним пријелазом , чији је рок завршетка 2.свибањ 2025.године”, кажу у Хрватским цестама.

Директор Аутупутева Републике Српске истиче да ће нови гранични прелаз, осим убрзања протока саобраћаја и повећања наплате путарина, привући и стране инвестиције.

НЕДЕЉКО ЋОРИЋ, в.д. директора “Аутопутеви Републике Српске”

“Стекли су се услови да користимо мост и изграђени гранични прелаз како бисмо могли да изађено на коридор 10 и повежемо се са паневропским коридором и да грађани БиХ изађу на европске коридоре. За грађане и привреду то би јако много значило”.

Мост на Сави код Градишке, у дужини од 462 метра, коштао је 20 милиона еура. Европска унија га је суфинансирала са 3,2 милиона еура бесповратних средстава.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*