RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Evropska sedmica mobilnosti u Bosni i Hercegovini započinje četrnaestim Giro di Sarajevo

Veliki broj biciklista hrabro se vozio po neuobičajeno hladnim i kišnim uvjetima na 14. Giro di Sarajevo u nedjelju 15. septembra kako bi promovirali biciklizam kao sport i oblik održivog transporta. Ovo je bio prvi događaj u organizaciji udruženja i lokalnih vlasti u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti, koja će trajati do 22. septembra.

Evropska sedmica mobilnosti je vodeća inicijativa Evropske unije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti. Ova inicijativa promoviše promjene ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prijevoza i drugih čistih, pametnih transportnih rješenja. Sve veći broj inicijativa se organizuje u okviru Evropske nedelje mobilnosti širom Evrope i šire.

Ovogodišnja tema Evropske sedmice mobilnosti je “Zajednički javni prostor” sa sloganom “Kombinuj i kreći se!”. Tema odražava prednosti zajedničkog javnog prostora za društvo – unaprijeđenu društvenu jednakost, poboljšanje sigurnosti na putu, manje buke i zagađenja zraka i bolji kvalitet života. Ove godine aktivnosti Europske sedmice mobilnosti usmjerene su na pozivanje društava da ponovo osmisle zajednički prostor kako bi se osiguralo da se svi mogu sigurno kretati u ugodnim okruženjima, posebno pješaci i biciklisti.

U okviru obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti u Bosni i Hercegovini, pored Giro di Sarajevo, organizuje se i niz drugih aktivnosti.

Popularna i tradicionalna rekreaciona vožnja „Dva točka su dovoljna” obilježit  će ovogodišnji Dan bez automobila u Banjaluci 22. septembra. Jedan od ciljeva ove aktivnosti je da se istakne potreba da se biciklistima osiguraju urbane biciklističke staze i pravo na ravnopravno i aktivno učešće u saobraćaju. Istog dana održat će se i Četvrta Mostarska biciklijada. Planirane su aktivnosti i u Bijeljini, Gradišci, Ugljeviku i Zavidovićima.

Svi građani se pozivaju da se pridruže zvaničnim aktivnostima ili da organizuju vlastite. Evropska sedmica mobilnosti zamišljena je kao poziv na akciju koji inspiriše lokalne vlasti i organizacije da podignu svijest građana o novim načinima kretanja po gradovima. Zajedno, malim koracima, svi se možemo kretati ka budućnosti bez emisija ako to postane naša zajednička briga i odgovornost. Postoje zdraviji i pametniji načini na koje se možemo kretati po gradovima uz smanjenje zagađenja – krećimo se aktivno, hodajmo i biciklirajmo sigurno i koristimo javni prijevoz!

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*