RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Број жртава од циклона Борис у Средњој Европи порастао на 19

Фото: БХРТ

Тијело пете жртве циклона “Борис” у Аустрији је данас нађено у поплављеној кући чиме је на пет порастао број погинулих у тој земљи, а на укупно 19 у Средњој и Источној Европи.

Мртва 81-годишња жена је нађена у њеној кући у Доњој Аустрији, рекао је портпарол полиције.

У Румунији је за сада седам мртвих, у Пољској четири, у Ческој три и осам несталих.

Иако изгледа да се вријеме поправља, тло је и даље натопљено и ријеке се изливају због чега власти траже од становника највеће мјере опреза.

У Аустрији је неприступачно 26 села, а смиривањем невремена се открива све већи обим катстрофе, рекла је регионална гувернерка Јохана Микл-Лајтнер.

Од петка је током јаке кише и олујног вјетра било 33.000 интервенције слушби за помоћ и спасавање у тој земљи.

У Бечу су и даље дјелимично затворене четири метро линије као и сви градски паркови због могућег пада дрвећа.

У Чешкој, нешто више од 60.000 домаћинстава и даље је без струје, углавном на сјевероистоку. Највећи басен у Чешкој, рибњак Рожмберк на југу је преплавио ободе.

Ове поплаве су најгоре у региону од 2002. године кда су били поплављени Праг, Дрезден и Беч, кажу стручњаци.

Очекује се да ће наредних мјесеци бити направљене студије да се види да ли је то посљедица промјене климе, саопштила је данас Међународна федерација Црвеног крста и Црвеног полумјесеца, чији тимови су се мобилисали на терену посљедњих дана.

“Ових појава је посљедњих година више у Европи која се загријала много брже него други крајеви свијета”, рекао је новинарима у УН Андреас Вајсенберг, задужен за катастрофе, климу и кризе.

“Ове поплаве назване су историјским – то је тачно, али климатске промјене то убрзавају и ускоро ћемо можда говорити о једној таквој појави годишње”, упозорио је он и позвао да се више средстава посвети борби против климатских промјена.

Избор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*