RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Raspisan Javni poziv za zapošljavanje pripravnika unutar projekta Socio-ekonomske inkluzije u Distriktu

Foto: Radio Brčko

Projekat Socio-ekonomske inkluzije i pomoći pri zapošljavanju marginaliziranih grupa u Distriktu, koji finansira Vlada Republike Češke, odnosno Razvojna agencija ove zemlje, a zajednički implementiraju brčanski Razvojno – garanti fond i CARE International BiH, sve više ulazi u operativnu fazu s veoma uočljivim rezultatima na terenu. U ovom kontekstu akteri projekta održali su sastanak čiji je rezultat objavljivanje Javnog poziva za finansiranje zapošljavanja šest pripravnika.

„U oktobru prošle godine započeo je jedinstveni projekat u BiH, a tiče se podrške kroz Socio-ekonomsku inkluziju zapošljavanja marginaliziranih grupa. Najvažnije je da smo naišli na dobro razumijevanje brčanske Vlade, da nam je ustupljena zgrada za SEI Centar, da imamo odličnu saradnju sa ovdašnjim partnerom Razvojno-garantnim fondom s kojim smo u martu potpisali prvi Ugovor, da bismo već sad stigli do aneksiranja istog“, rekao je u ime implementatora CARE International BiH koordinator, projekta Branislav Tanasijević.

Foto: Radio Brčko

Osim formiranja adaptacije SEI Centra, te zapošljavanja četiri osobe u istom, juče je raspisan i Javni poziv za zapošljavanje šest pripravnika.

„Javni poziv se odnosi na moguće start-up projekte, ali i preduzeća koja su u razvoju, kao i na poslodavce koji će podržati zapošljavanje navedenog broja pripravnika“, istakao je u ime partnera projekta Razvojno – garantnog fonda Brčko distrikta BiH, šef Jedinice za implementaciju EU projekata Zlatan Musić.

Kad je riječ o navedenom zapošljavanju, odnosno pokretanju start-up projekata, unutar projekta Socio- ekonomske inkluzije, osigurana su značajna sredstva.

„Finansijska podrška je za deset start-up projekata po pet hiljada eura, odnosno ukupno 50.000 eura. Pored toga, tu je i finansiranje zapošljavanja šest pripravnika, od kojih bi dva trebala dobiti posao u nevladinom sektoru, a četiri u privredi i za svakog od njih je osigurano 700 eura kao naš udio u njihovoj mjesečnoj plati za narednih godinu dana”, istakao je u ime CARE International BiH Tanasijević, dodavši da sami poslodavci i pripravnici mogu ugovoriti i veću cijenu rada, odnosno mjesečnu platu.

Foto: Radio Brčko

Takođe je danas potpisan i Aneks ugovora implementatora projekta i Razvojno-garantnog fonda Brčko.

„Prvi Ugovor je glasio na 32.000 eura. Potpisanim aneksom Razvojno-garantni fond Brčko raspolaže sa ukupno 110.000. eura, čime želimo da glavninu projekta i operativno i finansijski vodi lokalni partner, odnosno Razvojno – garantni fond Brčko“, akcentirao je Tanasijević, dodavši da sadašnji aneks neće biti prepreka da Razvojno – garantnom fondu budu u narednoj godini dodijeljena i značajnija sredstva za nastavak realizacije cjelokupnog projekta.

Centrali zadatak projekta, formiranje SEI Centra i njegov praktičan rad na pomoći pri zapošljavanju, što je podrazumijevalo osiguravanje objekta njegovu adaptaciju i zapošljavanje četiri osobe, te prostor za pokretanje deset start-up projekata, uz podršku nevladinog sektora koji okuplja marginalizirane grupe za manje od godinu dana već je praktično ostvaren, što će u narednom periodu, u ovom prostoru omogućiti i druge potprojekte, kao što su edukacije, seminari i radionice, na kojima mogu učestvovati i drugi predstavnici brčanskih javnih ustanova i institucija.

„Zvanično otvaranje SEI Centra u Brčkom, te retrospektiva dosada učinjenog unutar projekta, uz prisustvo ambasadorice Republike Češke u našoj zemlji, te brojnih drugih zvaničnika planirano je za dva mjeseca, odnosno polovinom novembra“, zaključio je Branislav Tanasijević.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*