RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Globalni turizam blizu potpunog oporavka

Foto: BHRT

Globalni turizam se skoro vratio na nivoe prije pandemije, objavljeno je u izvještaju Ujedinjenih naroda (UN) o turizmu.

Kako su naveli, cifre su 96 posto vraćene na nivo iz 2019. godine, prije proglašenja pandemije COVID-19.

Skoro 790 miliona turista putovalo je u inostranstvo u prvih sedam mjeseci ove godine, što je 11 posto više u odnosu na 2023. godinu, pokazuju najnoviji podaci Svjetskog turističkog barometra UNWTO.

Uprkos trenutnim ekonomskim i geopolitičkim izazovima, sektor je na putu za potpuni oporavak do kraja godine.

Vodeći napredak ostvaren je u Evropi, koja je dostigla 99 posto nivoa prije pandemije, i Bliski istok, gdje je zabilježen porast od 26 posto, u odnosu na brojke iz 2019.

Azija i Pacifik, koji se još uvijek oporavljaju od sporijeg ponovnog otvaranja, zabilježili su oporavak od 82 posto, a brojke se stalno poboljšavaju kako se tržišta potpuno ponovno otvaraju.

Generalni sekretar UN-a za turizam Zurab Pololikašvili istakao je da su ovi podaci dokaz velike globalne potražnje za putovanjima, kao i efikasnosti ublažavanja viznih ograničenja i poboljšanja zračnih veza.

“Međunarodni turizam je na putu da konsoliduje svoj potpuni oporavak od najveće krize u historiji sektora”, rekao je Pololikašvili.

Prihodi od turizma se takođe oporavljaju, sa zemljama poput Albanije i Srbije koji su prijavili prihode od turizma više nego duplo u odnosu na 2019. godinu, sa 128 i 126 posto, respektivno.

Slijede Tadžikistan (85 posto), Pakistan (76 posto), Crna Gora (70 posto), Sjeverna Makedonija (60 posto) i Portugal (57 posto).

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*