RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Budućnost kancelara Scholza dovedena u pitanje uoči ključnih izbora

Regionalni izbori u Brandenburgu u nedjelju mogli bi dovesti do toga da socijaldemokrati kancelara Olafa Scholza po prvi put izgube izbore u ovoj njemačkoj državi, a neki se pitaju da li bi Scholz trebao ponovo da se kandiduje za mjesto kancelara zemlje, prenosi Euractiv.

SPD je bio prvi na svim regionalnim izborima u bivšoj istočnonjemačkoj državi i vodio je njenu vladu od ponovnog ujedinjenja 1990. godine.

No, prema najnovijoj anketi ZDF-a, trenutno je na drugom mjestu sa 27 posto glasova – rame uz ramne sa krajnje desničarskim AfD-om (28 posto).

Iako će SPD vjerovatno ostati u vladi, jer njemačke centrističke stranke odbijaju da sarađuju s krajnjom desnicom, ovaj ishod bi označio drugu pobjedu AfD-a na državnim izborima u mjesec dana.

Nizak broj u anketama u Brandenburgu je posljedica Scholzove nepopularne savezne vlade, prema ogranku SPD-a u Brandenburgu.

– Mnogi ljudi mi govore: ‘Dobro ti ide, ali želimo da pređemo na one u Berlinu – rekao je prošle sedmice za Spiegel premijer SPD-ov premijer Brandenburga, Ditmar Woidke, koji je na toj poziciji 11 godina.

Iako su kancelarova izborna jedinica i privatna rezidencija u Potsdamu u Brandenburgu, Woidke je zamolio Scholza da ga ne prati u kampanji, pri čemu se premijer ove države oslanja na vlastitu popularnost, a nedavna anketa ZDF-a pokazuje da 55 posto ispitanika želi da ostane.

Prošle godine Brandenburg je postao druga najbrže rastuća država u Njemačkoj, potaknut dolaskom Tesline prve evropske gigafabrike, koja je doprinijela njenoj transformaciji iz postsocijalističke regije uglja u raj za zelenu industriju.

Ali ne ide sve glatko u regionu.

Između depopulacijskih ruralnih područja i bogatijih predgrađa koja sada okružuju grad Berlin, nacionalne kontroverze oko vlade, migracija i ruskog rata u Ukrajini dale su poticaj krajnjoj desnici.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*