RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Evroliga mijenja pravila igre za ovu sezonu

Foto: BHRT

Međunarodno košarkaško klupsko takmičenje Evroliga objavilo je danas promjenu pravila igre, koja će stupiti na snagu od početka ove sezone.

U dijelove igre koji mogu da se pregledaju video provjerom ulazi i pravilo “preko polovine terena”, koje podrazumijeva da tim koji napada ne smije da vrati loptu na svoju polovinu nakon što je lopta već prešla na polovinu protivnika.

Treneri će moći da ulože čelendž na ovo pravilo u bilo kom trenutku utakmice, dok će sudije same moći da provjere da li se prekršaj ovog pravila desio ili ne u posljednja dva minuta četvrte četvrtine, i posljednja dva minuta produžetaka.

Takođe, ako jedan tim napravi prekršaj pri podbacivanju lopte na svojoj polovini, drugi tim će loptu izvesti na sopstvenoj polovini sa 24 sekunde za napad. Ako jedan tim napravi isti prekršaj na protivničkoj polovini, drugi tim će loptu izvesti na njihovoj polovini sa 14 sekundi za napad.

Još jedno novo pravilo je to da se odbrambeni igrač smatra van defanzivnog polukruga, ako mu je noga podignuta iznad linije polukruga. Faul u napadu se ne može suditi nad igračem koji se nalazi u defanzivnom polukrugu.

Evroliga je ova dva pravila prilagodila pravilima FIBA.

Naredna sezona Evrolige počinje 3. oktobra ove godine.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.