RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

УГ “ДЕМОС” Брчко: Одржана прва радионица „Људска права кроз историју“

Представници удружења грађана „ДЕМОС“ Брчко данас су започели са тродневном радионицом у склопу пројекта под називом „Људска права су темељ здравог друштва“ у просторијама Омладинског центра.

Предсједник овог удружења Божидар Јовић каже да су радионицу отворили са темом „Људска права кроз историју“, те да су грађани Дистрикта, представници невладиних организација, мјесних заједница и јавних институција имали прилику да им се додатно појасни значај људских права, поготово у данашње вријеме.

„С обзиром да живимо у једном времену, историјски гледано, које је посебно, јер човјек никад није живио овако квалитетно и није имао права кроз историју онолико развијена колико има данас, те да је важно да се тај ниво људских права задржи. Навешћу примјер, да жене у Африци још увијек немају право на имовину“, истакао је Јовић.

Он истиче да је њихов задатак, између осталог да покушају анимирати како организације цивилног друштва, тако и представнике институција како би се још више унаприједила људска права.

„Ми смо људи онолико колико имамо људских права и сматрамо да је Брчко дистрикт подржавајући овај пројекат заправо подржао и развој самог града. Основна људска права су право на живот, на имовину, образовање, здравствену заштиту, затим их можемо подијелити на политичка, економска и права која штите мањине, те многа друга“, навео је Јовић.

Према ријечима Јовића, код нас се ипак поштују људска права, али да свакако има простора за напредак, поготово када је ријеч о радничким правима и феномену „уговораца“.

Радионице на тему „Генерације људских права и њихова примјена у пракси“ и „Промоција људских права кроз пријектне НВО“ одржаће се у суботу и у недељу у Омладинском центру.

Пројекат „Људска права су темељ здравог друштва“  је подржан финансијским средствима Владе Брчко дистрикта.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.