RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčko distriktu počinje vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV-a)

Foto: Mirsad Arnautović

Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta i Pododjeljenje za javno zdravstvo, u saradanji sa Populacijskim fondom BiH danas su za  zdravstvene radnike sa područja Distrikta organizovali radionicu o promociji vakcinacije protiv Humanog papiloma virusa koja se realizuje u sklopu posebnog programa u kojeg su uključena oba BH entiteta.

Foto: Radio Brčko

„Današnjim aktivnostima i Brčko distrikt se pridružuje ostatku zemlje u sprovedbi ovog programa koji je izuzetno bitan u prevenciji raka grlića  maternice od kojeg svake sedmice u Bosni i Hercegovini umru tri žene iako se radi o bolesti koja se gotovo u potpunosti može prevenirati vakcinacijom protiv HPV virusa“ naglasila je dr. Enida Imamović, voditeljica ovog  programa u Populacijskom fondu UN-a u BiH.

„U saradnji sa Javnom zdravstvenom ustanovom već od ponedjeljka počinje vakcinacija protiv HPV virusa na području Brčko distrikta gdje smo već sada obezbijedili 800 doza koje su preporučljive za imunizaciju djevojčicama i dječacima uzrasta od  devet do četrnaest godina“ kazala je dr Anđa Nikolić, šefica pododjela za javno zdravstvo.

dr. Anđa Nikolić Foto:Radio Brčko

„Za nabavku ove vakcine, koja je po prvi put dostupna u Brčko distriktu u 2024. godini, obezbijeđeno je 80 hiljada KM dok će već u narednom budžetu za ovu namjenu biti izdvojeno 150 hiljada konvertibilnih maraka“ zaključio je  Asmir Mujanović šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge.

Infekcija HPV-om je veoma česta i jedna je od najčešće seksualno prenosivih infekcija, te je pogotovo raširena među mlađima u dobi do 25 godina.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.