RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Представљен приручник о поступању у случајевима фемицида

Фото: Владимир Матијевић

У организацији Центра за едукацију судија и тужилаца БиХ и невладине организације „The Aire Centre“ из Сарајева за судије Основног и Апелационог суда Брчко дистрикта одржана je радионица и представљена публикација о поступању у случајевима фемицида.

Предсједник Апелационог суда Брчко дистрикта Дамјан Кауриновић рекао је да ће приручник за правосуђе о поступању у случајевима фемицида олакшати рад у процесуирању ових најтежих кривичних дијела.

„Суштина фемицида је убиство женe од стране мушкарца а које је засновано на родној дискриминацији и на овој радионици смо се упознали са најзначајнијим појавним облицима везаним за ово кривично дјело, почев од самог профила учиниоца дјела до саме казнене политике,“ рекао је Кауриновић додајући да се ова кривична дјела најчешће дешавају тамо гдје би жртва требала да се осјећа најсигурније, а то је дом.

Програмски менаџер за Западни Балкан НВО „The Aire Centre“ Сабина Ђапо каже да је приручник за правосуђе настао након свеобухватне анализе судских пресуда у случајевима фемицида са подручја цијелог Балкана због неусаглашености судске праксе при процесуирању случајева фемицида.

Фото: Владимир Матијевић

„Покренули смо пројекат који има за циљ уједначити судску праксу и на тај начин дати правну сигурност жртвама родно заснованог насиља и породицама које су претрпиле случај када је неко из породице постао жртва насиља у породици“, рекла је Ђапо додајући да овај приручник, као користан алат треба да унаприједи правосудни одговор у питању процесуирања фемицида.

„Приручник нуди јасне смјернице за примјену стандарда дужне пажње и објашњава питања како водити поступак са већим фокусом на жртву а не на починитеља“, наглашава Ђапо и објашњава да приручник помаже да се правилно одмјере олакшавајуће и отежавајуће околности те како изрећи казну која би имала одвраћајући ефекат за евентуалне будуће случајеве.

Она је нагласила да је у БиХ у посљедње вријеме дошло до повећања броја фемицида и да се у просјеку годишње у нашој земљи деси најмање 30 убистава жена.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*