RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Na ceremoniji „100 najvećih u BiH“ BIMAL Brčko među 2,3% BH kompanija sa natprosječnim poslovnim rezultatima

Foto: Bimal Brčko

U proizvodnji prehrambenih proizvoda BIMAL na prvom mjestu

Na 37. svečanosti „100 najvećih u BiH“, kompaniji BIMAL Brčko uručeno je priznanje za prvo mjesto po prihodu u djelatnosti „Proizvodnja prehrambenih proizvoda“. Prema poslovnim rezultatima iz 2023. godine, u kategoriji velikih kompanija, BIMAL Brčko nalazi se na 28. mjestu po izvozu, a na 48. mjestu po prihodu.

Priznanje je u ime kompanije, u večeri dodjele nagrada, preuzeo gospodin Ševal Suljkanović, izvršni direktor kompanije BIMAL za ekonomska pitanja.

„Naša kompanija, kao uostalom i sve velike kompanije koje ozbiljno posluju u Bosni i Hercegovini, konstantno se suočava sa izazovima, ali i radi na njihovom prevazilaženju. Svjesni smo da je razvoj domaće industrije ključan za našu privredu, pogotovo u turbulentnom vremenu, kakvo je danas, u kojem globalne prilike nisu naklonjene malim državama sa nejakom ekonomijom. Zato nam ovo priznanje posebno znači, jer 2023. poslovna godina nije bila laka ni za prehrambenu ni za druge industrije. Mi nastavljamo dalje raditi na tome da budemo prvi u svojoj djelatnosti i da najbolje iz Bosne i Hercegovine, osim na naše, šaljemo i na inostrana tržišta. Zahvaljujemo se organizatorima ovog projekta, koji daje dodatnu motivaciju BH privrednicima da ne posustaju i da vuku naprijed razvoj države,“ izjavio je g. Suljkanović.

Tradicionalna manifestacija dodjele priznanja za „100 najvećih u BiH“ održana je 26. septembra 2024. godine u Sarajevu. Ovaj najrespektabilniji poslovni događaj u Bosni i Hercegovini, 37. put za redom, organizovale su Poslovne novine, u partnerstvu sa  Spoljno-trgovinskom komorom BiH.

Poslovne novine rangirale su kompanije u kategorijama male, srednje i velike na osnovu prihoda, izvoza, dobiti i broja zaposlenih. Samo 2,3% od ukupnog broja kompanija u BiH, odnosno njih 929, rangiralo se na liste 100 najvećih u BiH, sa ostvarenim natprosječnim poslovnim rezultatima. Rangiranja su urađena na osnovu završnih računa za 2023. godinu, koje su kompanije predale nadležnim agencijama u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu BiH.

Večeri dodjele priznanja prethodila je konferencija „ESG IMPULS 2024“, koja je okupila više od 400 učesnika.

BIMAL Brčko, jedina fabrika jestivog ulja u BiH, članica je BIMAL Grupe, vodećeg proizvođača jestivih ulja u regionu Zapadnog Balkana i lidera među izvoznicima rafinisanih ulja iz regiona Jugoistočne Europe.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*