RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Bećirović s najvišim zvaničnicima State Departmenta

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je u New Yorku s podsekretarom za politička pitanja u State Departmentu Johnom Bassom, pomoćnikom sekretara za evropska i evroazijska pitanja u State Departmentu Jamesom O'Brienom i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za Zapadni Balkan Alexanderom Kasanofom.

Tokom sadržajnog i dugog sastanka razgovarano je o trenutnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana. Bećirović je argumentirano i detaljno informirao sagovornike o glavnim izazovima i opasnostima s kojima se suočava regija. On je naglasio da je strateški interes države Bosne i Hercegovine produbljivanje svestrane saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Bećirović se zahvalio na kontinuiranoj i snažnoj podršci SAD-a Bosni i Hercegovini na njenom evropskom i evroatlantskom putu. Istakao je kako trenutne okolnosti u Bosni i Hercegovini, regiji i Evropi zahtijevaju snažniji angažman SAD-a. Bećirović je posebno naglasio i veoma ohrabrujuće poruke koje je dobio od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i zvaničnici State Departmenta su iskazali visok stepen saglasnosti o uzrocima i glavnim akterima odgovornim za pogoršanje političkih i sigurnosnih prilika u Bosni i Hercegovini i regiji. Na bazi zajedničkih ocjena iskazana je spremnost da se zajednički radi na realizaciji strateških pravaca djelovanja u narednom periodu.

Sagovornici su saglasni da treba učiniti dodatne napore i korake u institucijama Bosne i Hercegovine na usaglašavanju obaveza koje su nam postavljene kako bi i Bosnu i Hercegovinu inkorporirali u Plan rasta EU za Zapadni Balkan.

Američki zvaničnici su veoma jasno naglasili da neće dozvoliti destabilizaciju Bosne i Hercegovine i da će iskoristiti potrebna sredstva s ciljem zaštite mira, stabilnosti i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na sastanku su dogovorene i neke buduće konkretne aktivnosti koje će doprinositi stabilnosti i miru Bosni i Hercegovini i regiji, sapćeno je iz Predsjedništva BiH.

Izvor: FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*