RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Međunarodni festival sevdalinke 29. septembra u Potocima kod Mostara

Tradicionalni Međunarodni festival sevdalinke “6. sevdah fest –Mimar sevdaha 2024” bit će održan 29. septembra u Potocima kod Mostara u organizaciji Turističkog udruženja Sjever te u saradnji sa KUD “Bijelo Polje” Potoci i JU KC Mostar Sjever.

Do sada se prijavilo 30-ak sevdalija iz cijele BiH, kao i iz Hrvatske, Srbije i Makedonije, saopćili su organizatori.

Program finalne večeri počinje 29. septembra u 19 sati, a panel diskuja koja je planirana prije finalne večeri bit će održana isti dan od 17.30 do 18.30 sati u kongresnoj sali KC Mostar Sjever. Na njoj će eminentna imena kao što su prof. Esma Džiho i prof. Nusret Omerika obraditi teme o sevdalinci kao nematerijalnom blagu BiH, a svoj doprinos dat će i specijalni gost večeri Dragan Stojković Bosanac te Alma Subašić, Hamza Šantić i drugi.

Na finalnoj večeri predstavit će se poznati estradni umjetnici sevdalinke, a dodijelit će se priznanja kao što su Plakete “Mimar sevdaha 2024” za doprinos na očuvanju i afirmaciji sevdalinke.

Dodatno, prvi put bit će dodijeljena i posebna Medalja pod nazivom “Mimar sevdaha 2024” za poseban doprinos na očuvanju i afirmaciji sevdalinke, čime će organizatori dati podršku uvrštenju sevdalinke na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

Izvor: FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*