RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Црна Гора: Избори у Подгорици и Котору

Грађани Подгорице и Котора 29. рујна бирају локалну власт. Бирачка мјеста, 212 у Подгорици и 37 у Котору, отворена су у 7 сати, а затварају се у 20 сати док се први прелиминарни резултати очекују око 22 сата.

Према подацима Центра за демократску транзицију (ЦДТ), у Подгорици је до 9 сати гласовало 4,4 посто бирача.

Њихови проматрачи су забиљежили неколико неправилности у главном граду, од кашњења отварања два бирачка мјеста, до неправилне процедуре за печатирање гласачке кутије и гласовања које се повремено одвија уз одсуство дијела чланова бирачког одбора.

Опћинска изборна комисија Котор је приопћила да је до 9 сати у том граду гласовало 5,5 посто бирача, преноси агенција Мина.

Тијек избора прати деветочлана проматрачка мисија Конгреса локалних и регионалних власти Вијећа Еуропе, и домаћа невладина организација Центар за демократску транзицију с 227 проматрача.

Право гласа у главном граду, у коме живи готово трећина становника Црне Горе има 145.724 бирача који могу гласовати за једну од 13 изборних листа.

У Подгорици се бира 58 заступника локалног парламента, који потом бира градоначелника.

У Котору, граду под заштитом УНЕСЦО, у Бококоторском заљеву, право гласа има 18.498 бирача за чије гласове се надмеће 12 странака и коалиција. Бира се 33 одборника локалног парламента.

Тко је у изборној трци за подгорички парламент

Коалиција Покрета Европа сад и Демократа, потом коалиција “За бољу Подгорицу Јаков Милатовић” (Покрет за Подгорицу, покрет УРА и Покрет за промјене).

Коалицију “За Будућност Подгорице” чине Нова српска демократија, Демократска народна партија, Социјалистичка народна партија, Радничка партија, Уједињена, Слободна и Права Црна Гора.

У трци за одборничка мјеста су и Демократска партија социјалиста, Странка европског прогреса – Душко Марковић, Европски савез (Социјалдемократе, Социјалдемократска партија и Либерална партија).

Потом, Покрет Преокрет- Срђан Перић, Покрет Напријед, Подгоричка листа, Црногорска грађанска акција, Црногорска европска партија, Покрет подстанара Подгорице и Бошњачка странка, објавио је Радио Слободна Еуропа.

Извор: ФЕНА

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*