RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Да ли су млађе генерације заиста слабије?

Foto: NEZAVISNE

Од тога да их некада гледају као заштићене бијеле медвједе, до замјерки да расту на чиа сјеменкама, авокаду и смутију- млађе генерације се, по традицији, омаловажавају и перципирају као слабије, мање вриједне, мање амбициозне и оне које баш и не треба много тога питати.

Али, да ли заиста има истине у томе да су миленијалци и генерација З слабији од бумера? Да ли генерацијски јаз оправдава овакво мишљење подједнако као и гледање са висине на младе?

Стручњаци вјерују да бејби бумери (рођени отприлике између 1946. и 1964.) и генерација икс (рођени између 1965. и 1980.) престрого суде о генерацијама које су их наслиједиле и често их мјере према стандардима који су одавно престали да буду норма.

Јаз је дио људске природе
Људи се хиљадама година жале на “млађе генерације” и то је на неки начин нераздвојни дио људске природе.

“Тенденција одраслих да омаловажавају карактер младих дешава се вијековима уназад”, каже за ББЦ Питер О’Конор, професор на Квинслендском технолошком институту.

Истовремено, истраживања показују да хиљаде Американаца вјерује да “дјеци ових дана” недостају позитивне особине које учесници повезују са старијим генерацијама. Ту се прије свега мисли на спремност да се поднесу жртве за неке више циљеве, да се ангажује и буде јак.

Друштвене мреже намећу нове стандарде
Једна студија из 2010. која је испитивала миленијалце који су дипломирали између 2004. и 2008. показала је да имају више особина повезаних са ниском јачином личности од људи који су дипломирали пре 1987. Друга истраживања су показала да је потреба за признањем повећана код млађих генерација, док једна студија из 2012. сугерише да су млади више егоцентрични.

Ипак, за многе стручњаке, ови резултати и подаци не указују на то да су млађе генерације слабије од старијих. Једноставно ствари су немјерљиво другачије. На примјер генерације које су одрастале без паметних телефона, тешко могу да схвате сложеност одрастања на друштвеним мрежама. Као што је данас тешко објаснити да су жене до прије неколико деценија биле обесправљене, да се није гледало благонаклоно на мјешовите бракове…

“Претходне генерације су учене да потискују, умјесто да буду експресивне. То изазива раздор у перцепцији. За њих је то израз слабости и рањивости, не снага”, каже др Карл Насар, стручњак за ментално здравље који објашњава да смо као људска врста “скоро приморани да осуђујемо људе који су одрасли у другачијем времену од нас”.

Насар савјетује и да се разлике поштују, а не продубљују и не користе за исмијавање и међусобно ругање, преноси Политика.

Извор: Независне

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*