RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Inflacija u Njemačkoj usporila u rujnu

Foto: BHRT

Inflacija u Njemačkoj usporila je u rujnu, odražavajući snažniji pad cijena energije, pokazali su u ponedjeljak preliminarni podaci statističkoj ureda.

Potrošačke cijene u mjesecu na izmaku bile su više za 1,6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U kolovozu bile su više za 1,9 posto, pokazuje izvješće. Promjene cijena nisu zabilježene u odnosu na kolovoz, kada su bile kliznule za 0,1 posto, prema preliminarnim izračunima statističkog ureda.

Kada se isključe cijene hrane i energije, godišnja stopa inflacije iznosila je 2,7 posto, izračunao je Destatis, i bila je neznatno niža nego u kolovozu. Na godišnjoj su razini najviše pale cijene energije i motornih goriva za kućanstva, za 7,6 posto. U kolovozu su bile niže za 5,1 posto.

Cijene robe gotovo su stagnirale, kao i u kolovozu. Usluge su pak u rujnu poskupjele za 3,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, gotovo kao i na kraju ljeta. Cijene hrane marginalno su pak ubrzale, uz godišnju stopu rasta od 1,6 posto.

Prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena (HIPC), koji se koristi radi lakše usporedbe među zemljama EU-a, cijene su u najvećem europskom gospodarstvu u rujnu porasle za 1,8 posto na godišnjoj razini, nakon 2-postotnog rasta u kolovozu.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*