RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Лајчак: У Њујорку садржајни разговори о мултилатерализму, изградњи мира и Западном Балкану

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је данас да је током Генералне скупштине УН у Њујорку имао “садржајне разговоре” о мултилатерализму, изградњи мира и Западном Балкану и изразио увјерење да ће разговори које је имао помоћи у обликовању ефикасних рјешења за изазове на глобалном нивоу.

Лајчак је на Фејсбуку навео да је током ГС УН у Њујорку, “поред разговора са пријатељима и партнерима”, учествовао на традиционалном ручку са лидерима са Западног Балкана, чији је домаћин био високи представник ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Жозеп Борељ.

Навео је и да се обратио на Самиту о утицају на одрживи развој Свјетског економског форума.

– Управо сам се вратио са интензивне недјеље на Генералној скупштини УН у Њујорку! Имао сам прилику да се ангажујем у смисленим дискусијама о мултилатерализму, изградњи мира и Западном Балкану унутар и изван зграде УН – написао је Лајчак.

Он је додао да је било добро “осјетити глобалну температуру по питањима од значаја за све нас” и истакао да “истински вјерује да ће наше дискусије помоћи у обликовању ефикасних рјешења за изазове са којима се суочавамо на глобалном нивоу”.

Лајчак је у свом сумирању недјеље проведене на ГС УН у Њујорку објавио и неколико фотографија, укључујући са предсједником Србије Александром Вучићем, као и са помоћником државног секретара САД за европска и евроазијска питања Џејмсом О'Брајаном и замјеником помоћника америчког државног секретара за Западни Балкан Александром Касанофом, савјетником за спољну политику и безбједност њемачког канцелара Јенсом Плетнером и представницима привремених приштинских институција.

Борељ је 25. септембра угостио на неформалном састанку у Њујорку лидере Западног Балкана, међу којима је био и предсједник Вучић, и том приликом потврдио посвећеност ЕУ подршци Западном Балкану на његовом европском путу и истакао да проширење остаје главни приоритет за ЕУ.

Извор: РТРС

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*