RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Otvoreni 63. ‘Sarajevski dani poezije’

Foto: FENA

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine večeras je otvoren 63. Međunarodni književni festival “Sarajevski dani poezije”.

Predsjedavajuća Programskog savjeta “Sarajevskih dana poezije” te članica Predsjedništva Društva pisaca Bosne i Hercegovine prof. dr. Bisera Suljić Boškailo je na ceremoniji otvaranja izrazila zahvalnost svim učesnicima iz BiH, regije i svijeta, te podsjetila da se radi o jednom od najstarijih književnih festivala na Balkanu.

– Zahvaljujemo pjesnicima i ljubiteljima ljepe riječi što su večeras s nama, na 63. međunarodnom književnom festivalu koji je jedan od najstarijih književnih festivala na Balkanu, i kojeg se ne odričemo dok god ima i jednog pjesnika i književnika u gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini – kazala je Boškailo.

Također izrazila je žaljenje i podsjetila da su od prošlogodišnjeg festivala pa do danas preminuli veliki bh. pjesnici, koji su bili stubovi Društva pisaca BiH i bh.  književne scene: Hadžem Hajdarević, Abdulah Sidran, Mirsad Bećirbašić, Marko Vešović, Jasmina Musabegović, Safet Sijarić, Mirko Marjanović, Željko Grahovac, Ajša Zahirović, Enes Duraković, Ivan Kordić, te prije tri dana i Goran Simić.

U sklopu 63. Sarajevskih dana poezije, tokom pet dana festivala od 1. do 5. oktobra, publika iz pet bh. gradova – Sarajevo, Mostar, Tuzla, Kaknj, Visoko –  imat će priliku pratiti književne večeri poezije, književne razgovore, radionice i druge aktivnosti koje će omogućiti interakciju i kreativnu razmjenu među autorima i ljubiteljima pisane riječi.

Festival, koji organizuje Društvo pisaca BiH okupio je pisce, pjesnike i ljubitelje književnosti iz cijelog svijeta, pružajući jedinstvenu platformu za razmjenu književnih djela, ideja i kulturnih iskustava.

Iz Društva pisaca BiH su pozvali sve ljubitelje poezije da dođu, posjete manifestaciju, pridruže im se, da se skupa raduju i uživaju u stihovima izvrsnih pjesnika i pjesnikinja, kako domaćih, tako i gostiju iz regije i Evrope.

Izvor: FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*