RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Nedostaje zamjenika članova biračkih odbora u Brčko distriktu

Foto: Arhiva

Izborna komisija Brčko vrši posljednje pripreme za 6. oktobar, odnosno za dan glasanja. Ono što je u ovom trenutku jasno, nije obezbijeđen dovoljan broj zamjenika članova biračkih odbora za svih 139 biračkih mjesta u Distriktu.

“Osiguran je potreban broj predsjednika i zamjenika, te preostalih članova biračkih odbora na svim biralištima u Distriktu. Ono što nije popunjeno je broj zamjenika članova biračkih odbora jer ih sveukupno na spisku imamo oko 170, a bilo ih je planirano 502”, rekao je predsjednik brčanske Izborne komisije Marko Tadić, dodavši da će s toga zamjenici biti pridodati samo na biračkim mjestima gdje to bude neophodno.

Tokom jučerašnjeg dana i brčanska Izborna komisija je zaprimila takozvani osjetljivi birački materijal.

“Ranije nam je bio proslijeđen Izvod iz spiska birača za područje Distrikta, a juče smo zaprimili glasačke listiće, pečate i i obrasce zapisnika čime je kompletiran takozvani osjetljivi izborni materijal koji je smješten u Omladinski centar i pod kontinuiranim je nadzorom službenika Policije Distrikta”, precizirao je Tadić.

Foto: Arhiva

Inače, ovaj ciklus, kada je riječ o  distribuciji osjetljivog glasačkog materijala, ona se donekle razlikuje od  svih prethodnih.

“Prvi put je Izborna komisija dužna dostaviti materijale biračkim odborima, a ne kao do sada da se on preuzima iz Omladinskog centra. Imajući u vidu navedenu novinu načinjen je raspored po kojem će šest članova Izborne komisije materijal distribuirati do birališta dan prije glasanja, odnosno u subotu, uz policijsku pratnju“ akcentira Tadić.

Pored svega rečenog brčanska Izborna komisija će danas i zvanično obavijestiti predsjednike svih biračkih odbora da su dužni obići biračka mjesta za koja su nadležni i uvjeriti se u njihovu pripremljenost za nedjeljno glasnje, odnosno otkloniti eventualne nedostatke kako bi proces glasanje i u ovom tehničkom dijelu, mogao proteći bez problema.

„U svakom slučaju, činimo maksimum kako bi svi organizaciono tehnički segmenti biti spremni, da birališta u Distriktu budu  otvorena u nedjelju tačno u sedam sati“ zaključio je predsjednik Izborne komisije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Marko Tadić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*