RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Folkloristi iz Gornje Skakave gostovali u Štutgartu

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Skakava 06“ Gornja Skakava, Brčko Distrikt, BiH nastupilo je u subotu 24. listopada 2015. godine na Posavskoj večeri u Stuttgartu, Njemačkoj u organizaciji Hrvata Bosanske Posavine Baden-Württemberg, koji djeluju kao ogranak Hrvatske Kulturne zajednice Stuttgart. U prepunoj dvorani Sängerhalle Untertürkheim u Stuttgartu H-KUD „Skakava 06“ predstavio je kulturu, tradiciju i običaje hrvatskog naroda Brčko Distrikta i BiH. Izvornom pjesmom i igrom uz šargiju i violinu društvo je zaigralo splet igara svoga kraja i dirnulo srca svih onih koji su bili na Posavskoj večeri. Prepunu dvoranu su podigli na noge nakon čega ih je oduševljena publika pozdravila velikim pljeskom.

Pored H-KUD-a „Skakava 06“ iz Gornje Skakave na Posavskoj večeri su nastupili izvorna grupa Dva jarana i Ivan Martić.

Posavska večer je bila humanitarnog karaktera. Organizatori, Hrvati Bosanske Posavine Baden-Württemberg prihod su namjenili za izgradnju župne dvorane Župe Poljaci u Brčkom, a dio sredstava uplatiti će se i na Caritas Stuttgart za pomoć izbjeglicama iz Sirije.

Posavska-Stuttgart-2015

Organizacijski odbor Posavske večeri su: Mijo Mićić, Ivan Jeleč, Goran Grujić, Marko Baotić, Blaženka Čutuk, Tomislav Jelača, Ivica Pranjić, Zdenko Jurić.

Izvor: HKD “Skakava 06” Gornja Skakava

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.