RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Prenosive tablice se izdaju uz tehničku podršku IDDEEA-e BiH

Foto: IDDEEA

Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini i Pravilnikom o registriranju vozila a uz podršku Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA)  u Bosni i Hercegovini je omogućeno korištenje prenosivih registarskih tablica!

Prenosive tablice su namijenjene za korištenje isključivo unutar granica BiH a njihova primjena pojednostavljuje  kupoprodaju automobila  i sprječava rizik od nenaplaćenih udesa za vozila koja su neregistrovana učestvovala u prometu.

IDDEAA je unaprijedila funkcionalnost sistema tako da kantonalni MUP-ovi u FBiH, MUP Republike Srpske i Odjel za javni registar Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine mogu bez problema izdavati ove tablice kakve već dugo postoje u zemljama EU.

Ove tablice su crvene boje i izdaju se pravnim ili fizičkim licima – preduzetnicima i  mogu se koristiti za automobile koji se voze na testnu vožnju, popravku, tehnički pregled, do mjesta prodaje ili izlaganja, atestiranja ili čuvanja. U vozilu na kojem se nalaze prenosive registarske tablice a koje učestvuje u prometu mora se nalaziti potvrda o registraciji vozila za prenosive registarske tablice, isprava o osiguranju od automobilske odgovornosti za te prenosive registarske tablice i potvrda o korištenju prenosivih registarskih tablica koje su na vozilu.

Naime, Vijeće ministara BiH je početkom ove godine, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo Pravilnik o cijeni dokumenata o vozilu i cijeni oznaka za obilježavanje vozila, kojim se definira visina naknade za registriranje i korištenje prenosivih registarskih tablica, a  IDDEEA je doradila funkcionalnosti sistema odnosno baze podataka i tako su stvoreni tehnički preduslovi za uvođenje prenosivih tablica u upotrebu. U Pravilniku o dopunama Pravilnika o registraciji vozila se precizira da se zahtjev za izdavanje prenosivih tablica za vozilo podnosi policijskoj stanici prema sjedištu pravnog ili fizičkog lica – preduzetnika, a nakon podnošenja zahtjeva nadležni organ donosi rješenje kojim se odobrava izdavanje prenosivih tablica u skladu s registriranom djelatnošću podnosioca zahtjeva. Visina novčane naknade za izdavanje i korištenje prenosive registarske tablice iznosi 20 KM.

Izvor: IDDEEA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*