RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Meloni: Itallija će biti domaćin razgovora čelnika G7 o situaciji ma Bliskom istoku

Foto: Agencija Anadolija

Italijanska premijerka Giorgia Meloni bit će domaćin razgovora čelnika Grupe sedam (G7) tokom dana kako bi razgovarali o krizi na Bliskom istoku, saopćio je njen ured.

– Italija će nastaviti težiti diplomatskom rješenju, uključujući u svojstvu predsjedaju’e G7. Sazvala sam sastanak na nivou čelnika za danas poslijepodne – navode se riječi Meloni njenoj vladi.

Italija predsjeda G7 – klubom velikih zapadnih demokratija, koji čine Sjedinjene Države, Kanada, Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Japan.

Meloni je svojim ministrima poručila da postoji “duboka zabrinutost” zbog najnovijih dešavanja, uključujući iranski raketni napad na Izrael u utorak i nestabilnost u Libanu, saopćio je njen ured.

– Cilj je stabilizacija izraelsko-libanske granice kroz potpunu provedbu Rezolucije 1701 – navode se njene riječi, misleći na rezoluciju U.N-a kojom je zaustavljen rat Izraela i Hezbolaha u južnom Libanu 2006. godine.

– U tom okviru, Italija je pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da razmotri jačanje mandata misije UNIFIL kako bi se osigurala sigurnost izraelsko-libanske granice – kazala je.

Italija daje veliki doprinos mirovnim snagama Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL).

Italijanski mediji javili su u srijedu da njena vlada razmatra povlačenje svojih snaga iz tog područja s obzirom na nedavno nasilje na granici.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka vlade u Rimu, ministar vanjskih poslova Antonio Tajani odlučno je negirao da će vlada povući trupe iz misije UN-a.

– Procijenili smo sve mogućnosti. Ne postoji odluka o povlačenju talijanskog kontingenta iz UNIFIL -a – izjavio je on novinarima.

– Što se tiče mogućnosti evakuacije, jasno je da bi, kada su u toku ratovi, bilo glupo bilo ne imati spreman plan, ali to se također tiče civila – izjavio je šef italijanske diplomatije, prenosi Reuters.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*