RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Misija OSCE-a u BiH podržala Pilot projekat 3 – Biometrijska identifikacija i autentifikacija birača

Misija OSCE-a u BiH podržala je Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH u provođenju Pilot projekta 3 – Biometrijska identifikacija i autentifikacija birača koji će biti proveden na svih 138 biračkih mjesta u Brčko distriktu BiH u okviru projekta “Podrška unaprjeđenju integriteta izbornih procesa 2024. i 2026. godine u BiH u skladu s preporukama ODIHR-a i međunarodnim standardima”, podržanog od vlada SAD-a, Velike Britanije, Savezne Republike Njemačke i Kraljevine Norveške.

Za potrebe provođenja pilot projekta Misija OSCE-a je kupila 150 uređaja za biometrijsku identifikaciju i autentifikaciju, pripadajući softver, po principu “ključ u ruke”, u vrijednosti većoj od 300.000 eura. Danas je organizirana i formalna primopredaja opreme i softvera između Centralne izborne komisije BiH i Misije OSCE-a u BiH.

Misija OSCE-a je u saradnji s Centralnom izbornom komisijom BiH organizirala i obuku operatera na uređajima za biometrijsku identifikaciju i autentifikaciju i pripadajućem softveru, te je podržala i medijsku kampanju kojom se glasači iz Brčko Distrikta BiH obavještavaju o procesu biometrijske identifikacije i autentifikacije.

Finalno testiranje uređaja i softvera je obavljeno 23. septembra u sjedištu Centralne izborne komisije BiH, dok je 27. i 28. septembra u Brčkom organizirana demonstracija korištenja uređaja, pri čemu je više desetina građana imalo priliku da isproba uređaje i uspješno prođe proces biometrijske identifikacije i autentifikacije.

Projekat biometrijske identifikacije i autentifikacije birača doprinijet će unaprjeđenju integriteta izbornog procesa, sprječavanju izbornih prevara, zloupotrebe identiteta glasača i višestrukog glasanja, saopćeno je iz CIK-a.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*