RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Шинделкова: Наставак подршке уклањању експлозивних средстава

САРАЈЕВО, 2. ОКТОБРА /СРНА/ - Амбасадор Чешке у БиХ Јана Лолић Шинделкова изјавила је да ће чешки пиротехнички тимови наставити да пружају подршку и учествују у мисијама уклањања експлозивних средстава, како на локалитету Жуновнице, тако и на другим локацијама у БиХ на којима представљају опасност за грађане.

Амбасадор Чешке у БиХ Јана Лолић Шинделкова изјавила је да ће чешки пиротехнички тимови наставити да пружају подршку и учествују у мисијама уклањања експлозивних средстава, како на локалитету Жуновнице, тако и на другим локацијама у БиХ на којима представљају опасност за грађане.

Шинделкова је данас предводила делегацију Амбасаде Чешке приликом посјете пиротехничарима Федералне управе цивилне заштите и чешке Полиције на локалитету бивше војне касарне Жуновница у Хаџићима, у којој се уклањају експлозивна средства, саопштено је из Федералне управе цивилне заштите.

Заједно са њима у посјети били су и представници Федералне управе цивилне заштите, Министарства безбједности у Савјету министара, Центра за уклањање мина /БХ МАК/ и општине Хаџићи.

Током ове посјете разговарано је о значају реализације овог пројекта деминирања и о наставку сарадње Федералне управе цивилне заштите са Пиротехничком службом Полиције Чешке.

Ове активности обављају се у оквиру пилот-пројекта који је одобрен одлуком Комисије за деминирање у БиХ у 2023. години, а спроводе се на основу Меморандума о разумијевању између Министарства унутрашњих послова Чешке и Министарства безбједности БиХ о експертској помоћи у уклањању минско-експлозивних средстава заосталих из рата.

Операције уклањања експлозивних средстава на локацији Жуновница дио су тестне фазе Нацрта стандарда за уклањање експлозивних средстава у БиХ.

Ријеч је о експлозивним средствима која су разасута на великом дијелу површине бившег војног објекта у Жуновници након експлозије складишта током 1995. године.

Ово је дугогодишња успјешна сарадња тимова за уклањање експлозивних средстава на основу Меморандума о разумијевању с циљем међусобне размјене искустава и сазнања до којих се дошло у досадашњем раду на површинама контаминираним експлозивним средствима како би се евентуална боља рјешења уградила у Нацрт стандарда за уклањање експлозивних средстава у БиХ.

Површина која је претходно очишћена овим пројектом износи око 10.000 метара квадратних, а овогодишњим активностима на спровођењу операција систематске претраге површине контаминиране експлозивним средствима биће очишћено још 3.500 метара квадратних.

Током активности које су ове године започете 23. септембра пронађено је 51 експлозивно средство.

Извор: Срна

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*