RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

“Dani evropskog naslijeđa”: Rudarska glazba Kakanj i plesači Kluba “Aster” na Šetnici kulture

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - U tradicionalnoj manifestaciji 'Dani evropskog naslijeđa 2024.' Federalnog ministarstva kulture i sporta, na Šetnici kulture, danas je upriličen koncert Rudarske glazbe Kakanj a nastupili su i Valentina Vavra i Vedran Marčeta iz Plesnog kluba 'Aster'. Sudionici današnjeg događaja publiku su, kroz muziku i ples, proveli kroz različite stilove i kulture. (Foto FENA/Almir Razić)

U tradicionalnoj manifestaciji “Dani evropskog naslijeđa 2024” Federalnog ministarstva kulture i sporta, na Šetnici kulture, danas je upriličen koncert Rudarske glazbe Kakanj, a nastupili su i Valentina Vavra i Vedran Marčeta iz Plesnog kluba “Aster” iz Sarajeva.

Sudionici današnjeg događaja publiku su, kroz muziku i ples, proveli kroz različite stilove i kulture.

Resorna federalna ministrica Sanja Vlaisavljević istaknula je da su umjetničke vrijednosti i angažman sudionika današnjeg događaja, prepoznati i izvan granica Bosne i Hercegovine.

“Današnji događaj je ispunjen spojevima i vezama onoga što je Bosna i Hercegovina i onoga što BiH daje i čini Evropi i svijetu te podjednako što uzimamo od svijeta za naše dobro”, naglasila je Vlaisavljević.

Orkestar Rudarska glazba djeluje od 1952. godine, a predstavlja simbol glazbene tradicije i kulturnog naslijeđa Kaknja. Okuplja članove svih generacija, a ta raznolikost doprinosi jedinstvenom zvuku i energiji orkestra.

Repertoar im je raznovrstan i obuhvata širok spektar glazbenih žanrova – od tradicionalnih koračnica i himni do popularnih pjesama, sevdalinki, narodnih, pop-rock, filmskih i duhovnih kompozicija.

Izvedbama njeguju tradiciju, istražuju kako glazba kreira nove veze i stvara mrežu zvukova.

Tradicionalna manifestacija “Dani evropskog naslijeđa” započela je u maju, a planirano je da traje skoro do kraja ove kalendarske godine. Program je bogat i raznovrstan, a cilj njegovanje kulturne baštine BiH. Bit će završena centralnom manifestacijom i proglašenjem pobjednika “Mladi i naslijeđe”.

Ovogodišnja tema manifestacije “Dani evropskog naslijeđa” je “Putevi, veze i mreže”, a na Šetnici kulture dosad su prezentirani razni sadržaji koji veličaju kulturno naslijeđe i kulturu Bosne i Hercegovine.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*