RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoIzbori 2024

Brčko: Više od 100 prijava zbog uočenih nepravilnosti u dosadašnjem izbornom procesu

Foto: FENA

Omladinski centar Vermont Brčko član je mreže nevladinih organizacija „Pod lupom“ čiji je zadatak, između ostalog, pored desetak susjednih opština, nadgledanje regularnosti predizbornog, izbornog i postizbornog procesa u vezi sa nedeljnim izlaskom glasača na birališta i u Distriktu.

„Prateći regularnost cjelokupnog procesa na području Distrikta već smo CIK-u i drugim nadležnim institucijama, uputili više od 100 prijava zbog uočenih neregularnosti“, istakao je direktor Omladinskog centra Vermont Damir Radenković, precizirajući da se uočene nepravilnosti uglavnom odnose na segment preuranjene izborne kampanje, kao i indicije u vezi sa kupovinom glasova.

Takođe prema uočenom postoje, kažu iz „Vermonta“ i indicije da određeni politički subjekti, odnosno pojedinci nagovaraju građane Brčko distrikta da za određenu svotu novca glasaju za njih.

„Svakako da i zvanične institucije kao što su Tužilaštvo i Policija Distrikta takođe u ovom smislu intenzivno rade svoj posao, koji očekujem da rezultira konkretnim radnjama, pa i represivne prirode“, akcentira Radenković, pozvavši građane da u što većem broju izađu na nedeljne izbore, apelujući da sve uočene moguće mahinacije i nezakonitosti odmah prijave, uz poruku da samo svi zajedno možemo osigurati temeljni cilj, a to je da proces glasanja u potpunosti bude odraz volje birača.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*