RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Обнављање свињског фонда и спречавање појаве Афричке свињске куге приоритети Пододјељења за ветеринарство

Тежиште рада Пододјељења за ветеринарство у Брчком тренутно је усмјерено на обнављање свињског фонда у Дистрикту и спречавању поновне појаве заразе Афричке свињске куге услед које је на овом подручју еутаназирано више од 10 хиљада свиња.

Стеван Радић, шеф Пододјељења за ветеринарство каже да је вирус Афричке свињске куге и даље присутан у нашем окружењу због чега се, упоредо са обнављањем свињског фонда, морају  предузимати све мјере како се ова болест не би вратила на подручје Дистрикта.

„Код нас за сада нема нових случајева Афричке свињске куге, али морамо бити будни и спроводити све биосигурносне мјере јер болест није прошла, она је присутна“, истакао је Радић.

Према његовим ријечима акценат рада овог пододјељења усмјерен је на обнављање фарми у области свињогојства ,прије свега попуњавању објеката и побољшању биосигурносних мјера на сузбијању и спречавању појаве ове болести.

„Болест неће проћи ни за годину,  двије или три. Јер када смо имали класичну свињску кугу она је искорјењивана скоро 40 година, а имали смо вакцину. У овом случају ми немамо вакцине и остале су нам само биосигурносне мјере и свијест грађана и произвођача да се придржавају прописаних мјера“, појаснио је Радић.

У склопу мјера здравствене заштите животиња, које проводи Пододјељење за ветеринарство у Брчком, на подручју Дистрикта у току је вађење крви кравама и јуницама у циљу спречавања болести зооноза.

„Ради се о болестима које се контактом са животиња преносе на људе, али и путем меса, млијека или млијечних производа“, истакао је Радић.

Према његовим ријечима тренутна ситуација на подручју дистрикта Брчко када су у питању зоонозе је задовољавајућа.

Ова мјера контроле крви кравама и јуницама је бесплатна, а за те намјене из буџета дистрикта Брчко су издвојена значајна средства, а све у циљу заштите здравља грађана на овој територији.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*