RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Obilježavanje prve godišnjice otvaranja Europe House u Sarajevu

Europe House u Sarajevu je na današnji dan prije godinu dana otvorila svoja vrata javnosti i od tada je ugostila više od 220 događaja i 23.000 posjetilaca. Smještena u srcu grada, Europe House je brzo postala važan prostor za kulturnu saradnju, osnaživanje mladih i promociju EU budućnosti Bosne i Hercegovine.

Tokom protekle godine Europe House je bila mjesto održavanja izložbi, diskusija i radionica, okupljajući umjetnike, mislioce i aktiviste. Europe House je predstavila radove nekih od najistaknutijih domaćih i međunarodnih umjetnika, uključujući poznatog slikara Safeta Zeca, kao i intrigantnu konceptualnu izložbu Između četiri zida koja dekonstruira nasilje nad ženama Aide Redžepagić i Kristine Ljevak Bajramović. Europe House je također bila i zvanična festivalska lokacija, mjesto okupljanja, prikazivanja filmova i radionica za mlade tokom 30. Sarajevo Film Festivala. U prostorijama Europe House su se obilježili počeci i okončanja niza projekata koje finansira Evropska unija s ciljem podrške napretku zemlje na njenom putu ka članstvu u EU.

Također, uz inicijative kao što je Književni klub Europe House i saradnja sa Bibliotekom Sarajeva, nastavlja se podsticati dublje razumijevanje raznolikog naslijeđa našeg kontinenta. U Europe House se do sada razgovaralo o raznim temama, od mentalnog zdravlja do zaštite životne sredine i osnaživanja žena. U partnerstvu sa ambasadama zemalja članica EU u BiH, njihovim kulturnim institutima i lokalnim organizacijama, Europe House je stvorila prostor građanima za razvijanje vještina i ideja koje će oblikovati budućnost.

Ambasador Luigi Soreca, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, koji je svoj mandat započeo 1. septembra ove godine, izrazio je oduševljenje onim što slijedi: „Drago mi je vidjeti da se Europe House čvrsto etablirala kao prostor za dijalog, saradnju i razmjenu u Sarajevu. Bilo mi je drago što sam već imao priliku učestvovati u veoma živahnoj poslavi Evropskog dana jezika, a također sam posjetio i izložbu “Moving stories” fokusiranu na migracije. Radujem se brojnim zanimljivim aktivnostima koje predstoje, a posebno zajedničkom obilježavanju Dana Evrope i uvjeren sam da će Europe House nastaviti inspirisati i osnaživati.” 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*