RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

У Брчком “Вече Озренаца”; Присуствовао и министар у Влади Србије Ђорђе Милићевић

Фото: Радио Брчко

У Брчком је одржано пето Вече Озренаца. Завичајно удружење окупља Србе који су прије 29 година протјерани с подручја Озрена, и послије рата се настанили у Брчком. Вечери Озренаца присуствовао је и министар у Влади Србије Ђорђе Милићевић.

Завичајно удружење Озренаца чува традицију, културу и обичаје, али се бави и хуманитарним радом и учествује у маршу “Стазама егзодуса” – сјећању на страдање и прогон Озренаца 1995. године.

– Удружење је специфично по томе што тај народ који окупља је страдао 90-тих годна на Озрену, расељен је. Ово је јединствена прилика да се једном у години дана тај народ скупи, присјети своје културе, своје традиције, својих обичаја – рекао је Бранислав Марковић, Завичајно удружење Озренаца Брчко.

Фото: Радио Брчко

На подручју дистрикта данас живи око хиљаду и по Озренаца. Многи од њих су се афирмисали у разним сферама друштвеног, привредног, политичког, културног и спортског живота Брчког.

– Из године у годину се окупљамо овдје да оживимо сјећање и успомене на завичај, да чувамо оно што чини културу и идентитет народа, његове посебности на том подручју, а никада не заборављајући чињеницу да смо ми дио једног те истог народа – поручио је Синиша Милић, предсједник Скупштине дистиркта Брчко.

Ђорђе Милићевић, министар у Влади Републике Србије, истиче важност оваквих скупова.

– Прије свега из поштовања према ентузијазму представника удружења, пет година постојања, три стотине чланова, према ентузијзму и према ономе што чине и раде у протеклих пет година, ту прије свега мислим на сјећање, односно, на културу сјећања, али чувају и наш идентитет и традицију – истакао је Милићевић.

Током Вечери Озренаца у Брчком наступио је фолклорни ансамбл Удружења Срба Озрена и Посавине из Борова у Хрватској.

Извор: РТРС

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*