RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Nastavlja se potraga za nestalima u poplavama, štete ogromne

Foto: BHRT

U katastrofalnim poplavama koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu smrtno je stradalo najmanje 19 osoba, dok se desetine njih vodi kao nestalo. Najteža situacija je u opštinama Jablanica, Konjic, Kiseljak, Fojnica, Kreševo, Drvar.

Aktivirana su brojna klizišta koja su ostavila su pustoš i nanijela nemjerljivu štetu. Od noćas je u porastu i vodostaj Bosne zbog čega su nadležne službe u pripravnosti jer bi rijeka mogla dostići kritičan nivo i prouzrokovati izlijevanje.

Najteža situacija je u Jablanici gdje je poginulo 16 osoba. Desetine se vode kao nestale, a odsječene su brojne putne komunikacije.

Reporter BHRT javlja da na putevima ima mnogo odrona. Trenutno nema bujičnih potoka i opasnosti od novih poplava. Nadležne službe rade na sanaciji štete.

Mještani ističu da ne pamte ovakve apokaliptične prizore.

Pomoć stiže sa svih strana

Volonteri iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine stigli su u Jablanicu kako bi dopremili pomoć ugroženim građanima, ali i pomogli službama u čišćenju ovog mjesta.

Kako je potvrđeno za BHRT, u ovim trenucima pripadnici Gorske službe spašavanja su u Buturovića polju i učestvuju u akciji spašavanja onkoloških pacijenata.

Ekipe civilne zaštite, Oružanih snaga i drugih službi su na terenu od sedam sati jutros i rade na pronalasku nestalih i otkopavanju ruševina ispod kojih se sumnja da ima ljudi.

U akciji spašavanja unesrećenih u poplavama u Bosni i Hercegovini učestvovaće i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja. Iz Hrvatske su put Jablanice krenula četiri terenska vozila i dva plovila.

Brojna sela su i dalje odsječena a putne komunikacije prekinute. Na putevima koji vode od Jablanice prema Mostaru i Blidinju i dalje je obustavljen saobraćaj. Osposobljeno je saobraćanje jednom trakom na magistralnom putu Jablanica-Prozor

Nemjerljive su štete i u opštinama Fojnica i Kiseljak usljed poplava koje su zadesile te lokalne zajednice. U Fojnici su u poplavama smrtno stradale tri osobe. Poplavljene su brojne saobraćajnice, ali i stambeni i pomoćni objekti. Krizni štabovi opština su u stalnom zasjedanju.

Ogromne probleme imaju i mještani Kreševa gdje su poplave pričinile značajnu materijalnu štetu stanovnicima ove lokalne zajednice. Načelnik Opštine Kreševo Renato Pejak kazao je da su brojna sela odsječena od ostatka Opštine, a nekima prijete i klizišta.

Reporter BHRT javlja da je trenutno sva mehanizacija na terenu, te da rade na rasčišćavanju saobraćajnica i ulica.

Poplavljena su mnoga domaćinstva, a šteta je velika.

Nadležni upozoravaju građane da budu strpljivi, a iz Opštine su pozvali građane da prijave štete.

Vodostaj rijeke Une je još u porastu, ali nema obilnijih padavina. U Kulen Vakufu je voda ušla u 15 objekata. Prekinuta je i putna komunikacija prema Klisi i Martin Brodu. Stanje u Bihaću kao i u USK je još pod kontrolom, a sve dežurne službe su u pripravnosti.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*