RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U Jablanici pronađena još dva tijela, broj smrtno stradalih u poplavama povećan na 20

Foto: BHRT

U Donjoj Jablanici pronađena su još dva tijela, potvrđeno je iz JZU Dom zdravlja Jablanica. Broj smrtno stradalih u razornim poplavama koje su pogodile dijelove Bosne i Hercegovine povećan je na 20.

U Jablanici je poginulo najmanje 15 ljudi, dok je dvoje stradalo u Buturevića Polju na području Konjica, te troje u Fojnici.

Poplave i odroni ostavili su iza sebe velike materijalne štete i ljudske gubitke.

Brojni spasioci tragaju za nestalima, a na terenu su i brojni profesionalci i volonteri koji pomažu u sanaciji posljedica poplava.

Oružane snage Bosne i Hercegovine sa svim potrebnim resursima treći dan otklanjaju posljedice razornih poplava i klizišta u najugroženijim dijelovima zemlje.

Nakon što je Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine putem Mehanizma Civilne zaštite Evropske unije uputilo zahtjev za međunarodnu pomoć u saniranju poplava u BiH, tokom noći se odazvalo desetak zemalja regiona i EU.

Pomoć pružaju i spasilački timovi iz Hrvatske i Srbije, te Slovenije. Pomoć je ponudila i Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Poljska, Republika Češka, Turska…

Volonteri i profesionalci Crvenog križa FBiH, kao dio strukture Društva Crvenog krsta/križa BiH, prisutni su na svim područjima pogođenim poplavama i klizištima u Jablanici, Konjicu, Kiseljaku, Fojnici, Kreševu te Drvaru, gdje su timovi prisutni preventivno.

“U Drvaru je situacija pod kontrolom, ali je Crveni križ u pripravnosti sa svojim kapacitetima. U Kiseljaku je u toku akcija čišćenja poplavljenih domova lokalnog stanovništva, a na terenu je oko 200 volontera. U Jablanici, Konjicu, Fojnici i Kreševu trenutno se radi na sortiranju i distribuciji higijenskih potrepština i hrane te vode”, navela je Lamija Alić iz Crvenog križa FBiH.

Ona ističe da je, prema kazivanju pripadnika CK FBiH sa terena, situacija vrlo teška pogotovo u Jablanici i Konjicu.

“Volonterima je rad otežan i zbog potresnih scena, koje viđaju još od petka kad su se dogodile poplave i klizišta. Generalno, dosta su teški vremenski uvjeti tako da smo se od jutros angažirali i na osiguranju dodatnih količina opreme za volontere da bi im bio olakšan rad”, kazala je Alić.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*