RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHIzbori 2024

До 15 сати на Локалним изборима у БиХ гласало 34,98 посто бирача: ЦИК евидентирао нарушавање изборне шутње

Предсједница Централне изборне комисије Босне и Херцеговине (ЦИК БиХ) Ирена Хаџиабдић изјавила је да је на Локалним изборима који се данас одржавају у БиХ до 15 сати гласало 34,98 посто бирача.

“Одазив до 15 сати на изборима у Босни и Херцеговини износи 34,98 посто, а у поређењу са изборима 2022. године, када је одазив био 35 посто, мислим да је излазност у рангу претходног изборног циклуса”, рекла је Хаџиабдић на конференцији за новинаре.

Изразила је захвалност полицијским и сигурносним агенцијама које, како је казала прате рад ЦИК-а.

“Информације нам шаљу редовно и на основу њихових информација имамо податке о нарушавању јавног реда и мира у неколико изборних јединица и имамо информације о сумњама у одређена кривична дјела. Овдје говорим о проблемима који су се у током дана десили – по један случај у Братунцу, гдје имамо сумње на куповину гласова, у Теслићу, сумње у гласање за другог, у Козарској Дубици, уништавање изборних исправа, у Зворнику, пријетње на бирачком мјесту и у Дервенти је такођер дошло до уништења изборних исправа”, рекла је Хаџиабдић.

Што се тиче осталих догађања, по оцјени ЦИК-а, ово је доста уобичајен изборни дан.

“Додуше, имамо кршење и нарушавање изборне шутње. До овог момента добили смо 142 пријаве. А што се тиче повреда на бирачким мјестима за које сам већ раније рекла, имамо 39 пријава. Долазило је и до краћих прекида на појединим бирачким мјестима након чега је процес настављен. Углавном је процес прекидан или због вербалних или физичких напада, проблема са посматрачима, на неким мјестима је већа гужва. А што се тиче наших пилот пројеката, наше изборне технологије које примјењујемо на овим изборима се и даље успјешно тестирају”, рекла је Хаџиабдић.

У БиХ се данас одржавају Локални избори осим у основним изборним јединицама Јабланица, Коњиц, Кисељак, Крешево и Фојница јер је ЦИК БиХ у тим изборним јединицама одгодио одржавање избора због ситуације узроковане временском непогодом.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*