RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoIzbori 2024

Brčko: Tri osobe lišene slobode zbog osnova sumnje da su počinili KD “Povreda slobode odlučivanja birača”

Pregled značajnih sigurnosnih događaja u periodu od 04.10.2024. od 06,00 sati do 07.10.2024. godine do 06,00 sati:

KRIMINALITET:

– U navedenom vremenskom periodu na prostoru Brčko distrikta BiH zabilježeno je jedno krivično djelo iz Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH i to “Povreda slobode odlučivanja birača”.

– Izdvajamo događaj od dana 06.10.2024. godine kada su policijski službenici nakon prikupljenih saznanja o kupovini glasova na jednom biračkom mjestu preduzeli mjere i radnje pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH. Zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo “Povreda slobode odlučivanja birača” iz člana 192. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH slobode su lišena tri lica S.D. rođen 1978. godine, S.T. rođen 1977. godine i A.R. rođena 1978. godine svi iz Brčkog.

JAVNI RED I MIR:

– U izvještajnom periodu nije bilo zabilježenih događaja narušavanja javnog reda i mira.

SAOBRAĆAJ:

– U izvještajnom periodu zabilježena je jedna saobraćajna nezgoda koja se dogodila dana 05.10.2024. godine oko 01.05.sati u ulici Muse Ćazima Ćatića. Odmah su na lice mjesta izašli policijski službenici i utvrdili da su u saobraćajnoj nezgodi učestvovali vozači motornih vozila marke „Reno” i „Passat”. Izvršen je uviđaj i utvrđeno da je saobraćajnu nezgodu prouzrokovao vozač motornog vozila marke „Passat” inicijala G.S. rođen 1970. godine za kojeg je utvrđeno prisustvo alkohola organizmu u količini od 2,44 g/kg, te je lišen slobode na osnovu člana 224. stav (2) Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

– Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su tokom navedenog perioda prilikom kontrole isključili ukupno 26 vozača i vozilo. Od toga 19 vozača koji su vozilima upravljali pod dejstvom alkohola, jednog vozača koji je  vozilom upravljao prije sticanja prava na upravljanje, dva lica jer su upravljala neregistrovanim vozilima, jednog jer je upravljao vozilom bez potvrde o poznavanju propisa i tri vozača koji su prevozili nepropisno osiguran teret.

OSTALO:

– S obzirom na održavanje “Lokalnih izbora 2024” Policija Brčko distrikta BiH je, prema ranije utvrđenim planovima i taktičkim rasporedima u skladu sa obavezama i nadležnostima, dana 05.10.2024. godine provodila aktivnosti asistencije Izbornoj komisiji Brčko distrikta BiH u vezi sa osiguravanjem izbornog materijala, tokom transporta i osiguranja u noći prije izbora na lokaciji biračkog mjesta. Za navedene aktivnosti angažovano je ukupno 114 policijskih službenika. Na dan Lokalnih izbora dana 06.101.2024. godine, pored službenika koji izvršavaju redovne poslove i zadatke, angažovana su dodatno 104 policijska službenika Policije Brčko distrikta BiH za osiguravanje nesmetanog provođenja izbornih aktivnosti sa aspekta bezbjednosti.

Policija Brčko distrikta BiH

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*