RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Savjet ministara BiH nije donio odluku o proglašenju Dana žalosti

Foto: BHRT

Savjet ministara Bosne i Hercegovine nije donio odluku o proglašenju Dana žalosti povodom razornih poplava i klizišta koje su pogodile dijelove Bosne i Hercegovine, a u kojima je poginulo najmanje 20 osoba.

Kako je saopšteno, na vanrednoj telefonskoj sjednici nije bilo kvoruma za rad i odlučivanje za donošenje odluke o proglašenju 8. 10. 2024. godine danom žalosti u Bosni i Hercegovini.

Za donošenje odluke bilo je sedam glasova, dok tri člana Savjeta ministara BiH nisu glasala.

Ranije danas, u Republici Srpskoj 8.10. proglašen je Danom žalosti, dok Vlada Federacije nije još donijela tu odluku.

Federalni premijer Nermin Nikšić proteklog vikenda je izjavio da će Savjetu ministara uputiti zahtjev za proglašenje Dana žalosti u BiH, što je i učinjeno.

Nikšić je tada naveo da nema potrebe da entiteti posebno proglašavaju Dan žalosti, već da on treba biti proglašen u cijeloj državi, ali da će, ukoliko do toga ne dođe, Federalna vlada donijeti odluku o tome.

Prema podacima Hercegovačko-neretvanskog kantona, i dalje se traga za devet osoba, petoro u Jablanici, četvoro u Konjicu.

Osim ljudskih žrtava, poplave su izazvale ogromnu materijalnu štetu, a pomoć poplavljenim dijelovima BiH upućena je iz zemalja regiona, Evropske unije, Turske…

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*