RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Izborna komisija Distrikta završila ponovno prebrojavanje glasačkih listića

Foto: Radio Brčko

Prema odobrenju Centralne izborne komisije BiH, brčanska Izborna komisija je izvršila ponovno prebrojavanje glasačkih listića sa petnaest birališta u Distriktu.

„Temeljni razlog za otvaranje vreća sa glasačkim listićima i njihovo ponovno brojanje leži u činjenici da su pojedini kandidati dobili više glasova, nego politički subjekt na čijoj su listi bili što praktično nije moguće“, istakao je predsjednik Izborne komisije Brčko Marko Tadić, dodavši da su takođe uočene i pogreške u sabiranju jer se ne slaže broj važećih i ne važećih glasačkih listića sa ukupnim brojem listića izbrojanih u samoj glasačkoj kutiji.

Foto: Radio Brčko

Inače, brčanska Izborna komisija je za ovaj posao imenovala posebne timove koje su činili isključivo predsjednici biračkih odbora.

„Ovo smo učinili kako bi izbjegli eventualne primjedbe političkih subjekata, jer predsjednici biračkih odbora su isključivo nestranačke osobe pa politički subjekti nemaju osnova da sumnjaju u njihov profesionalni odnos i prema ovom dijelu posla“, istakao je Tadić.

Rezultati prebrojavanja glasova bit će objelodanjeni tek nakon unosa u aplikaciju Centralne izborne komisije BiH.

„U ovom trenutku čekamo odobrenje CIK-a da operateri pristupe samoj aplikaciji, te započnu unos podataka u vezi sa nanovo brojanim glasovima. Tek potom će biti moguće izvršiti komparaciju sa prethodnim brojanjem, te precizno utvrditi razlike u brojevima. Vjerujemo da će ovaj dio posla biti okončan najkasnije u popodnevnim satima“, zaključio je predsjednik Izborne komisije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Marko Tadić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*