RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Najavljeni Internacionalni teatarski susreti 2024. godine

Foto: Gorana Antić

Internacionalni teatarski susreti Brčko distrikta BiH počinju 17. listopada i trajat će do 25. listopada tekuće godine najavljeno je na danas održanoj konferenciji za medije. U natjecateljskom djelu bit će izvedeno osam predstava, te jedna u čast pobjednika iz BiH, Hrvatske, Srbije i Sjeverne Makedonije.

Predstojnik Odjela za gospodarski razvitak, sport i kulturu, te ovogodišnji ravnatelj Susreta Ivan Lovrić naveo je da će na ovogodišnjim susretima biti predstavljeno osam natjecateljskih predstava, te predstava u čast pobjednika zadnjeg dana susreta, 25. listopada „Ne daj se, generacijo“ u izvedbi Pozorišta mladih Sarajevo.

„Predstave koje spadaju u natjecateljski dio su „Žena himna“ u suradnji kazališta iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, i to Istarskog narodnog kazališta Gradsko kazalište Pula, Teatara Fort Forno Bale, HNK Mostar i Intermezzo Sarajevo, predstava „Kuća“ Zvezdara teatar Beograd, predstava „Tri prikazivanja Boga“ Narodno pozorište Tuzla, predstava „Otac“ Atelje 212 Beograd, predstava „Neprijatelj naroda“ Makedonskog narodnog teatra iz Skopja, predstava „Maratonci trče počasni krug“ Hrvatsko narodno kazališta, Osijek, predstava „Majka“, Kamerni teatar 55, Sarajevo, te predstava „Lutka sa kreveta br. 21“, Narodno pozorište Beograd“, naveo je Lovrić.

Foto: Gorana Antić

Koordinatorica natjecateljskog programa Susreta Sandra Ikanović Jovičić istaknula je da su ovo treći susreti po redu od internacionalizacije, te je dodala kako je ove godine izbornik ovogodišnjih susreta Goran Damjanac imao nešto drugačije kriterije u odabiru samih predstava.

“Prošle godine akcent je bio na izboru predstava koje su svojevrsni teatarski klasici, dok je izbornik ovogodišnju selekciju nazvao je ARS MAGNA, a fokus u odabiru predstava stavio je na istaknute umjetnike, teatarske pojedince koji su svojim doprinosom razvitku teatarske umjetnosti postali svojevrsni heroji ovog doba, kome svi tragovi analognog vremena nestaju”, istaknula je Ikanović Jovičić, dodajući da će se i sam prateći program podići na višu razinu, te će publika imati priliku preko online platformi pratiti i naše podcaste gdje ćemo ugostiti istaknute umjetnike.

Na danas održanoj konferenciji za medije na kojoj su najavljeni Internacionalni teatarski susreti sudjelovao je i gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić, koji je ovom prigodom istaknuo kako će Brčko po 41. put biti epicentar kazališne umjetnosti, te da je ovaj segment kulture nužan našem gradu, ne samo kao sezonski događaj, već i za uspostavljanje kontinuirane kazališne scene.

„Trebamo raditi na uspostavljanju lokalne produkcije sa svim resursima uključujući glumce, prostor i publiku koju već imamo, jer je ovo prostor susreta između publike i glumaca, gdje se razmjenjuju emocije, energije i vrijednosti. Dokazano je da su  dramska umjetnost, ali i mediji, vrlo moćan faktor u kreiranju društvenih okolnosti i Vlada Distrikta će nastojati da se ovi događaji češće organiziraju u našem gradu, kako bi Brčko bio etablirani centar teatarske umjetnosti”, istakao je gradonačelnik Nišić.

I ove godine ljubitelji kazališne umjetnosti imat će priliku uživati u vrhunskim teatarskim projektima i predstavama s istaknutim umjetnicima, poručeno je s današnje konferencije za medije, gdje je istaknuto da će cijena karte po jednoj predstavi iznositi simboličnih pet konvertibilnih maraka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Ostavite komentar

*